Bodzabogyó lekvárhoz, vitamin bombához, borhoz.

Bodzabogyó bor – egy népi csodaszer

 

Amikor ilyenkor ősszel érik a bodzabogyó, mindig Kártyás Anna füvesasszony jut róla eszembe.

Késő öregkoráig szüretelte a fekete bodza teljesen beérett bogyóit, hogy gyógyhatású bort készítsen belőle.

Évtizedeken keresztül sok betegnek adta, ingyen. Magam is láttam a számos, évtizedekig őrizgetett, neki szóló köszönő levelet.

 

Bodzabogyó bor hatása

 

  • Elsősorban vérszegénységben szenvedő betegeknek adta, mert erre találta a leghatékonyabbnak, hiszen a betegek beszámoltak a laborleleteik kedvező változásáról.
  • Másodsorban idült köhögéseket kezelt vele eredményesen, még asztmás köhögést is. Sőt állítása szerint kedvezően hatott tébécések köhögésére is, bár magára a betegségre nem.
  • Fogyasztása gyorsítja a sebgyógyulást és leviszi a lázat, valamint minden gyengeséggel járó állapotnál kedvező lehet.

 

Felhasználása

A házi kúra kivitele: a fekete bodza bogyójának teljes beérésekor naponta meg kell enni 2-3 evőkanálnyi érett bogyót, kenyérrel, tejbegrízzel, vagy amivel jólesik.

A borból egy kúrához fél litert javasolt, ennyiket is adott, ezt naponta 2-3 evőkanálnyi adagban kellett iszogatni.

Csak a friss, érett bogyónak van ilyen gyógyhatása! Szárítva, hőkezelve elmegy az ereje!

Viszont a friss bogyóból készült bor gyógyhatása megmarad, ezért készítette évtizedeken keresztül.

Pontos receptje nem volt, érzés szerint készítette kb. a következő módon.

Egy rész gyümölcsléhez két rész vizet öntött, majd kb. 20 % cukrot hozzáadva erjesztette a teljes kiforrásig.

 

Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző