2022. október 5. szerda | Kovács Péter Zoltán Bodzabogyó lekvárhoz, vitamin bombához, borhoz. Bodzabogyó bor – egy népi csodaszer Amikor ilyenkor ősszel érik a bodzabogyó, mindig Kártyás Anna füvesasszony jut róla eszembe. Késő öregkoráig szüretelte a fekete bodza teljesen beérett bogyóit, hogy gyógyhatású bort készítsen belőle. Évtizedeken keresztül sok betegnek adta, ingyen. Magam is láttam a számos, évtizedekig őrizgetett, neki szóló köszönő levelet. Bodzabogyó bor hatása Elsősorban vérszegénységben szenvedő betegeknek adta, mert erre találta a leghatékonyabbnak, hiszen a betegek beszámoltak a laborleleteik kedvező változásáról. Másodsorban idült köhögéseket kezelt vele eredményesen, még asztmás köhögést is. Sőt állítása szerint kedvezően hatott tébécések köhögésére is, bár magára a betegségre nem. Fogyasztása gyorsítja a sebgyógyulást és leviszi a lázat, valamint minden gyengeséggel járó állapotnál kedvező lehet. Felhasználása A házi kúra kivitele: a fekete bodza bogyójának teljes beérésekor naponta meg kell enni 2-3 evőkanálnyi érett bogyót, kenyérrel, tejbegrízzel, vagy amivel jólesik. A borból egy kúrához fél litert javasolt, ennyiket is adott, ezt naponta 2-3 evőkanálnyi adagban kellett iszogatni. Csak a friss, érett bogyónak van ilyen gyógyhatása! Szárítva, hőkezelve elmegy az ereje! Viszont a friss bogyóból készült bor gyógyhatása megmarad, ezért készítette évtizedeken keresztül. Pontos receptje nem volt, érzés szerint készítette kb. a következő módon. Egy rész gyümölcsléhez két rész vizet öntött, majd kb. 20 % cukrot hozzáadva erjesztette a teljes kiforrásig. Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz! KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ! A szerző Kovács Péter Zoltán See author's posts