Bodzabogyó lekvárhoz, vitamin bombához, borhoz.
Bodzabogyó bor – egy népi csodaszer
Amikor ilyenkor ősszel érik a bodzabogyó, mindig Kártyás Anna füvesasszony jut róla eszembe.
Késő öregkoráig szüretelte a fekete bodza teljesen beérett bogyóit, hogy gyógyhatású bort készítsen belőle.
Évtizedeken keresztül sok betegnek adta, ingyen. Magam is láttam a számos, évtizedekig őrizgetett, neki szóló köszönő levelet.
Bodzabogyó bor hatása
- Elsősorban vérszegénységben szenvedő betegeknek adta, mert erre találta a leghatékonyabbnak, hiszen a betegek beszámoltak a laborleleteik kedvező változásáról.
- Másodsorban idült köhögéseket kezelt vele eredményesen, még asztmás köhögést is. Sőt állítása szerint kedvezően hatott tébécések köhögésére is, bár magára a betegségre nem.
- Fogyasztása gyorsítja a sebgyógyulást és leviszi a lázat, valamint minden gyengeséggel járó állapotnál kedvező lehet.
Felhasználása
A házi kúra kivitele: a fekete bodza bogyójának teljes beérésekor naponta meg kell enni 2-3 evőkanálnyi érett bogyót, kenyérrel, tejbegrízzel, vagy amivel jólesik.
A borból egy kúrához fél litert javasolt, ennyiket is adott, ezt naponta 2-3 evőkanálnyi adagban kellett iszogatni.
Csak a friss, érett bogyónak van ilyen gyógyhatása! Szárítva, hőkezelve elmegy az ereje!
Viszont a friss bogyóból készült bor gyógyhatása megmarad, ezért készítette évtizedeken keresztül.
Pontos receptje nem volt, érzés szerint készítette kb. a következő módon.
Egy rész gyümölcsléhez két rész vizet öntött, majd kb. 20 % cukrot hozzáadva erjesztette a teljes kiforrásig.
Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!
KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!