Barion Pixel

A Bach virágterápia több mint 70 éve használt módszer.

Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik ez az eljárás, és homeopatikus, aromaterápiás kezelésként terjedt el. Kékgyökér, rezgőnyár, szelídgesztenye, vadalma, szilfa, napvirág, békaliliom – és sorolhatnánk tovább, hiszen 38 virágról vált ismertté, hogy virágeszenciáik gyógyító cseppekként segítenek lelki és testi bajok gyógyításában.

Bach virágterápia

 

Nálunk mostanában kerül a köztudatba és válik egyre népszerűbbé ez a terápia. Van olyan ország azonban, ahol nemcsak a gyógyszertárak és gyógynövényboltok polcain találhatók meg, hanem a házi patikák szerves részét képezik ezek a különleges kivonatok.

A lelki, érzelmi állapot feltérképezése

A terapeuta személyes konzultáció alapján, a pácienssel együtt felméri, feltérképezi az illető lelki állapotát. Elfogadva azt az alaptételt, mely szerint minden fizikai betegség lelki eredetű, az egyén érzelmi állapotának megfelelő virágeszenciát választják ki közösen. Ehhez segítséget nyújt a Bach-féle útmutató, amely 38 lelkiállapothoz rendeli a megfelelő 38 gyógyeszenciát. A kivonatok ma már sok helyen kaphatók, de az angliai Bach-terápiás központból közvetlenül is megrendelhetők.

Biorezonancia

A Bach-terápia alatt a kezelés során a virágeszenciákban lévő (biorezonanciás) rezgések lépnek kapcsolatba az emberi szervezet rezgéseivel. Pozitív hatásuk kifejtése után a páciens lelki egyensúlya, belső harmóniája helyreáll, aminek következtében a fizikai panaszok is megszűnnek. Az életmód-tanácsadó, a képzett terapeuta a beteg együttműködésével segít a pillanatnyi pszichés állapot felfedésében, hogy a problémákat azonosítani lehessen a megfelelő virágkivonatokkal.

Bach virágterápia

Mellékhatások nélkül

Nem hatóanyag-alapú szerekről van szó, nincs mellékhatásuk, más gyógyító szerekkel kombinálva is alkalmazhatók. Ha esetleg tévesen választják meg a kezelés alapjául szolgáló virágeszenciát, akkor sem történik semmi baj – és ha nem hat, új szert alkalmaznak.
Az eszencia általában alkoholban feloldva, cseppadagolásban, szájon át szedhető. Napi néhány csepp formájában alkalmazandó, néhány hétig. A hatás meglehetősen gyorsan mutatkozik. Az is előfordul, hogy kezdetben a panaszok felerősödnek, de utána folyamatos javulás tapasztalható.

Szinte nincs olyan lelki és testi probléma, amelyre ne hatna pozitívan a kezelés. Persze ennek feltétele is van: a betegnek hinnie kell a gyógyulásban, akarnia kell, mert belülről, gondolati úton történik a pozitív változás. A gyógyulás nem kívülről jön, csak a segítség, az irányítás. Valójában az öngyógyítás, az önismeret egyik formája ez a terápia.

Bach híres mottója az volt: gyógyítsd tenmagad!

Azt vallotta, hogy a virágterápia módszer. Segítő, alternatív gyógymód, de önmagában nem elég. Felfogása szerint a test betegség formájában figyelmeztet, hogy a lélekben viharok dúlnak, nincs harmónia. Nincs nyugalom, béke, pozitív gondolkodás, csak negatív élmények és zavarok. A terapeuta meghallgat, megért, segít megérteni a betegnek önmagát. A kibillent lelki egyensúlyt azonban mindenkinek önmagának kell helyreállítania a virágterápia alkalmazásával.

 

Korlátlan felhasználási terület

A Bach-virágterápia központjában nem a betegség áll, hanem maga az ember, lelki, szellemi, testi egységében. Éppen ezért felhasználási, alkalmazási területe szinte korlátlan.

barátcserje hatása, Bach virágterápia,

A stresszoldástól különféle krónikus lelki és testi panaszokig, sok mindenre alkalmas. Csak néhány példa: ekcéma, magas vérnyomás, allergia, különféle fájdalmak, méregtelenítés, nátha. Lelki eredetű fóbiákra, félelemre, depresszióra, különféle pszichoszomatikus kórokra, általában a fizikai és szellemi állapot javítására is kiváló.

Nagy előnye, hogy nincs korhoz kötve, kisgyermekek is használhatják. Mivel a gyermekek testi panaszainak 80 százaléka lelki eredetű, a kezelésekre gyorsabban reagálnak. Beilleszkedési zavaroktól a hiperaktivitáson át az éjszakai bevizelésig, az önbizalomhiányig sok mindenen segítenek Bach doktor virágai.

bioritmus, Bach virágterápia,

Orvosok és pszichológusok is eredményesen alkalmazzák

A Bach virágterápia sokfelé hódít a világban, mert könnyen tanulható, eredményesen alkalmazható. Ma már sok orvos és pszichológus gyógyító palettáját is színesíti, annak ellenére, hogy tudományos elismertsége mindmáig várat magára. Szelíd, lágy gyógymódról van szó, amelynek titka a magas rezgésű pozitív energiában rejlik. És hogy ezt a természet adja színpompás virágok formájában, az külön ajándék a lélek épségéért, a test egészségéért.

MTI

A szerző