Barion Pixel

Van-e jó minőségű magyar levendula?

Interjú alanyunk Inhaizer Angéla, az Inhaizer Levendula Manufaktúra megálmodója Heves vármegyéből, Pétervására és Ivád települések környékéről. Volt szerencsénk kipróbálni a levendula vizet és a tömény levendula illóolajat is, amit kis manufaktúrájukban előállítanak. Mindhatjuk, hogy vetekszik a “külföldi” esszenciális illóolajok erősségével és illatával.

Az Inhaizer Levendula Manufaktúra jelenlegi munkája 3 szóval: lelkesedés, kikapcsolódás és út a természethez.

 

Kattints ide a további információkhoz az Inhaizer Levendula Manufaktúráról !

 

Inhaizer Angélával készítettünk interjút.

levendula

Naturportal: Hogy hogyan jutott eszetekbe a levendula ültetvény ötlete?

Inhaizer Angéla:

Igazából a férjem – Inhaizer Hubert – gondolta úgy, hogy a kihasználatlan földterületet ültessük be pár tő levendulával. Sokat tanultunk a növényről, a lepárlás technikáról, és kísérlet jelleggel ültettük, hiszen a levendula köztudottan mindenre (is) jó. A próba ültetés után fogtunk bele a teljes terület bevonásába, mára már 15.000 tő levendulánk van.

Naturportal: Melyikőtök szereti jobban a levendulát?

Inhaizer Angéla:

Mondhatnám, hogy én, de ezelőtt nem találkoztam még ilyen minőségűvel, úgyhogy régebben nem kedveltem annyira, mint most.

Naturportal: Mit éreztetek az első adag illóolaj kézbevételekor?

Inhaizer Angéla:

A rengeteg munka után jóleső érzés volt, bár akkor még kezdő lepárlóként (2018-ban) kétely is volt bennünk az első kromatográfiás vizsgálat eredményéig, hogy egyáltalán jót készítettünk-e.

Inhaizer levendula, levendulás, magyar levendula

Naturportal: Mi a legkedvesebb vevői visszajelzés, amit kaptatok?

Inhaizer Angéla:

Rengeteg féle visszajelzést kaptunk már, de talán a legkedvesebb az volt, amikor azt mondta egy hölgy, hogy aranyat tartotok a kezetekben, a jövő egyik legnagyobb értékét.

 

Kattints ide a további információkhoz az Inhaizer Levendula Manufaktúráról !

Naturportal: Kisgyermekes családként milyen extra felhasználási tippetek van?

Inhaizer Angéla:

Az illóolaj és a levendulavíz készítésének ötlete azért is merült fel, mert sajnos a nagyobbik fiunknál atópiás dermatitis-t állapitottak meg 6 hetes korában. Rengeteget szenvedett a nagyon kellemetlen tünetekkel, és  rengeteget szenvedtünk mi is, hogy megtaláljuk azt a gyógymódot, ami elérhetetlennek tűnt.

Havonta kerestük fel a bőrgyógyászokat, sokszor már véresre vakarta a sebeket. Mindig azt mondták, majd kinövi kisiskolás korára.

Nem szerettünk volna addig várni ölbe tett kézzel, igy Hubert részt vett egy oktatáson, ahol elsajátította a lepárlás módszereit, ezután kezdhettünk bele saját gyógynövényünk feldolgozásába.

Mára már szerencsére nyoma sincs a kórnak.

Minden nap használja az egész család: samponként, bőrirritációra, hegekre, csaláncsípésre, szúnyog-, darázscsípésre, vasalóvízként, szauna szeánszokra.

Rengeteg felhasználási területe van a levendulának, mi minden bajunkra először mindig ezeket használjuk.

Naturportal: Hogy kezdődött a Ti személyes történetetek? Hiszen családi gazdaság, családi vállalkozás vagytok, hogyan lettetek ismerősökből házaspár?

Inhaizer Angéla:

Az egész 2014-ben kezdődött egy kora esti randival, amit 8 hónap alatt sikerült összehoznunk.

Hubert többször is próbálkozott randira hívni az unokanővére révén, de külföldi munkái es egyéb körülmények miatt erre 2014. március 8-án került csak sor.

A kávézás egészen hajnalig elhúzódott, mert közben bejártuk Heves megye javát: Szilvásváradtól Tiszafüredig.

Egy év udvarlás után ugyanezen a napon térden állva kérte meg a kezemet és még 2015. augusztusában 4 napig tartó sátras lakodalmat tartottunk!

A gyerekek születése után csatlakoztam a gazdasághoz, és azóta sem bántam meg, hogy az addigi karrieremet erre cseréltem.

Naturportal: Okoz-e bármilyen nehézséget nálatok, hogy a munkát “hazaviszitek”?

Inhaizer Angéla:

Nem igazán, főleg azért nem, mert mi ezt mellékvonalon folytatjuk az erdőgazdálkodás kiegészítéseként, így ez inkább egyfajta kikapcsolódás, új tervek, új dimenziók számunkra.

 

Kattints ide a további információkhoz az Inhaizer Levendula Manufaktúráról !

 

Naturportal: Előkerülnek-e a vacsoraasztal mellett a gazdaság ügyei?

Inhaizer Angéla:

Próbáljuk ezeket nem a gyerekek előtt megbeszélni, minden hétfőn kupaktanács keretein belül egyeztetjük az aktualitásokat.

Naturportal: Mitől más a ti olajotok, mint másoké?

Inhaizer Angéla:

Sokkal intenzívebb, erőteljesebb és valahogy nyersebb – legalábbis eddig ezeket a visszajelzéseket kaptuk.

Naturportal: Mennyire nehéz műfaj levendulával foglalkozni? Mi az a tulajdonság, ami nélkülözhetetlen, ha belevágna valaki?

Inhaizer Angéla:

A nehézség a piac megtalálása. Pár éve csak úgy berobbant a levendula az életbe, és megosztja az embereket. A két véglet figyelhető meg: a rajongó és aki ki nem állhatja. A legnehezebb az, ha minta nélkül próbáljuk meg eladni. Illatot nagyon nehéz még reklámozni is!

Naturportal: Sokszor meglepődnek a vásárlók, ha megtudják, a kis üveg, melyet a kezükben tartanak hány munkaórát, hány álmatlan éjszakát, időjárás miatti aggodalmat, vagy akár áldozatvállalást jelent. Mit emelnétek ki? Mi a legnehezebb?

Inhaizer Angéla:

Sosem felejtem el, amikor 2017-ben arattunk. Belevágtunk, mert a tanfolyam után azt gondoltuk, csak úgy lecsöpög majd az olaj! Hát nem igy történt. Hubert napi 16 órát töltött a lepárló mellett lelkesen, majd a 9. nap után már egyre fáradtabban. Ugyanis a lepárlás nem csak arról szól, hogy ülni kell és várni. Gondoskodni kell a vízellátásról, az állandó felügyeletről, a gyorsaságról, a betöltésről és még rengeteg rejtett dologról, ami a gyakorlat közben derül ki. Nagyon sokat dolgozott vele, emlékszem.

Naturportal: Miért hálás növény a levendula?

Inhaizer Angéla:

Nagyon jól bírja a szárazságot, és a rosszabb, agyagos földben is kitűnően megél.

Naturportal: Mihez hasonlít az illata? Mire asszociáltok? Van valami erős emlék képetek?

Inhaizer Angéla:

Ez az, amit nagyon nehéz megfogalmazni, talán üdeségével az új munkánk lehetőségeinek tárháza jut eszünkbe. Igazán jó érzés, mikor az irodába készítem a másnap postázandó kb. 20-30 üvegcse illóolajat és levendulavizet, és az egész ház levendula illatot áraszt.

 

Kattints ide a további információkhoz az Inhaizer Levendula Manufaktúráról !

 

 

Naturportal: Volt valami nagyon vicces / emlékezetes / megható történetetek?

Inhaizer Angéla:

Az első lepárlás nagyon emlékezetes volt, nemcsak azért mert az első volt, hanem mert kezdetleges megoldásokkal tákoltuk össze a lepárlás helyszínét.

Emlékszem amúgy is nagyon meleg volt, a készülék mellett pedig dupla olyan forró volt a levegő.

Az udvaron, a fedett szín alatt vártuk a következő adag olajat, amikor a nagy testű snauzer kutya is olyan izgatott volt, hogy majdnem leverte az üveget a már kész olajjal.

levendula gyógynövény, levendula gyógyhatása, angol levendula, francia levendula, levendula receptek, levendulás receptek, levendula mező, levendula szedése, termesztése, levendula mérgező, gyógynövények, ültetvények, szedd magad levendula, gyógynövény termesztés

Naturportal: Melyek az elsődleges terveitek 1-2 éven belül?

Inhaizer Angéla:

Szeretnénk minél több emberhez eljutni, és eljuttatni ezt a csodanövényt és átadni ennek szeretetét.

A fő célunk, mivel mi igazából alapanyag előállítók vagyunk, hogy nagy tételben értékesítsük az évi közel 13 liter olajat és 1300 liter levendulavizet.

Emellett szeretnénk közvetlen kapcsolatba kerülni vevőinkkel, ezért nyaranta reprezentatív levendula fesztivált szervezünk.

Itt helyet kap mindenképp a szedd magad a levendulamezőnkön, ahol persze fotózkodási lehetőség és gyermekprogramok is biztosítottak.

Naturportal: Hová tudtok fejlődni?

Inhaizer Angéla:

A legjobb minőségű termékek előállítása a célunk és persze megmaradunk a vegyszeres kezelések nélküli ápolásnál, hogy csakis a természet adta értéket közvetítsük.

Naturportal: Magyarországon mennyire tudatos az illóolajak használata?

Inhaizer Angéla:

Egyre nagyobb divat diffúzort vásárolni.

Naturportal: De olajokból is tudatosan vásárolnak a magyarok?

Inhaizer Angéla:

Nagyon sokan csak azért vesznek, tapasztalataim alapján, mert jó, sikkes és mert hallottak valamit.

Sajnos nagyon sokan nem ismerik azt a rengeteg jótékony hatást, amit a levendula adhat.

Reményeink szerint a termékeink segítségével sokakat közelebb tudunk vinni a természet eme remek értékéhez.

 

Kattints ide a további információkhoz az Inhaizer Levendula Manufaktúráról !

 

A szerző