Barion Pixel

Nagyon sok növényt gyökereztethetünk vízben, így sok gyógynövényt is.

Ezeknek előnye, hogy akár az ablakodban is nevelheted őket, vagy ha teljesen kigyökereztetted, akkor el is ültetheted cserépbe, vagy a kertedbe.

Most a 10 legismertebb gyógynövényt mutatjuk be, amely vízben nevelhető:

Gyökereztethető gyógynövény a rozmaring

Gyökereztethető gyógynövény a rozmaring

Gyökereztethető gyógynövény a rozmaring

A rozmaring örökzöld félcserje, ezért félig fás gyökér feletti részei vannak,  és emiatt kicsit több időre van szüksége, hogy megnövekedjen. Az új hajtások azonban nagyon gyorsan megjelennek. Ez a növény a napos helyeken érzi jól magát.

A növény immunserkentő hatással bír és jótékony hatással van az epeműködésre. Külsőleg reumatikus fájdalmak csillapítására és gyulladásgátlóként alkalmazzák.

zsálya, orvosi zsálya, kerti zsálya, kakastaréjfű

Zsálya:

Tavasszal vízbe lehet helyezni a zsálya dugványokat. A zsálya emésztési zavarokra ajánlott. A növény jótékonyan hat kóros lesoványodás esetén, és klimaxnál az erős éjszakai izzadás megszüntetésében.

Külsőleg a zsálya az afták, a fogíny betegségei, vagy mandulagyulladás esetén hat.

Mentha piperita, Mentha piperitae

Borsmenta:

A borsmenta friss hajtásait vízbe helyezhetjük. Ez a legkönnyebben gyökereztethető gyógynövény mind közül. A menta fajokat 4000 éve bizonyíthatóan gyógyászati célokra is hasznosítják.

A borsmentát gyomor-, bél- és epegörcsök, valamint felfúvódás, böfögés, bélgázképződés, epekőképződés, és renyhe emésztés esetén alkalmazhatjuk. A hideg borsmenta tea csökkenti a hányingert. Alkoholos kivonata izomfájdalmak és reuma elleni bedörzsölők alkotóeleme.

Tárkony:

Amint tavasszal megjelennek az új hajtások, vágjunk le belőle, és helyezzük meleg, ámde világos helyre. Ennek a növénynek rengeteg fajtája van, a francia változat alkalmasabb ha főzéshez szeretnénk használni, míg az orosz változatot leginkább salátákba érdemes tenni.

Étvágyjavító hatású. A népi gyógyászatban magas vérnyomásra alkalmazzák.

bazsalikom, németbors, királyfű, bazsalikum, bazsalokom, kerti bazsalikom

Bazsalikom:

A bazsalikom szintén nagyon alkalmas a vizes hajtatásra. A hajtásokat még virágzás előtt kell belehelyezni a vízbe. Ha kigyökerezett természetesen ezt is elültethetjük. Ültetést követően (is) a napos helyet kedveli, hiszen mediterrán növény.

Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Haspuffadás ellen is használatos.Külsőleg bőrpállás és makacs bőrrepedés ellen használják a főzetét. A vesegyulladás elleni tea egyik fontos alkotóeleme.

fodormenta, köményes menta, kerti menta, fodroslevelű menta, zöldmenta

Gyökereztethető gyógynövény a Fodormenta:

A fodormenta a borsmentához hasonlóan a menta félék családjába tartozik. Nagyon sokféle mentafaj létezik, valamennyi fajta hasznosítható gyógyászati célokra. Ilyen fajok: borsmenta (Mentha piperita), vízi menta (Mentha aquatica), zöld menta (Mentha spicata), hosszúlevelű menta (Mentha longifolia), szicíliai menta (Mentha rotundifolia), mezei menta (Mentha arvensis), fodormenta (Mentha spicata). Valamennyi gyökereztethető vízben is.

Hasonló célokra használják, mint a borsmentát, azzal a különbséggel, hogy enyhébb hatásokat vált ki.

Kakukkfű:

Tavasz közepén vagy nyáron válasszunk frissen nőtt hajtásokat, mielőtt még elkezdene virágot bontani. Ezeket a hajtásokat tegyük bele a vízbe. Amint megindul a növekedés, a szárát vágjuk le, hogy kellően meg tudjon bokrosodni.

Görcsoldó hatású, renyhe bélműködésre, felfúvódásra, böfögésre, bélgáz képződésre, hólyag renyheség estén alkalmazható. Köhögés elleni teaként is közismert.

A kakukkfű illóolaj féregűző hatású.

Oregánó:

Friss dugványokat helyezzünk a vízbe, majd ahogyan az oregánó fokozatosan növekszik, csipkedjük le az új hajtásait.

A légzőszervek megbetegedéseinél a leveléből készült tea gyengén izzasztó és nyálkaoldó hatású.

citromfű, orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, kerti méhfű, méregnyomófű, mézontófű

Gyökereztethető gyógynövény a Citromfű:

Télen és ősszel erről a növényről sok hajtást szedhetünk le, amelyet ezt követően napfényes helyre állított vízzel teli palackba kell helyeznünk. 3-4 hét elteltével már meg is indul a gyökér növekedése. A vizet gyakran cseréljük, hogy nehogy a gyökérzet rothadásnak induljon!

A citromra emlékeztető, kellemes illata van, mely illat a szárítás és a tárolás során elillan.

Nyugtató hatású gyógynövény.

Stevia:

A kifejlődött ágakról levágott hajtásokat tegyük a vízbe. A stevia is a napos, és meleg helyeket kedveli. Ez a növény egy természetes cukorpótló, melyet hozzáadhatunk teákhoz, vagy ízesíthetünk vele akár ételeket is.

A szerző