Barion Pixel

A sün téli álom időszaka lassan elkezdődött!

Vigyázzunk hát tüskés hátú barátainkra!

Hogyan vigyázhatunk a sünökre – sün téli álom?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára.

A téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal.

Az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.

Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el.

sündisznó, sün téli álom

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot. Éppen ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat! 2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban!

A lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek.

Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat.

Az is megoldást jelenthet, ha a közelben, bokrok takarásában készítünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tesszük vissza a sünt.

 

Forrás:

Orbán Zoltán MME szóvivő

A szerző