Barion Pixel

A sün téli álom védelme fontos feladata a téli és a kora tavaszi időszak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.

A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Hogyan segíthetjük a sün téli álom védelmét?

Ha ilyen növényi hulladék rakással kell dolgoznunk – akár nyáron, akár télen –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani.

kerti kesztyű

Első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sün ellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

máglya, tűz, éget, gyújt

Lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos). A lángok elől a felnőtt sünök sem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek.

sün kölyök, sün baba, sündisznó kicsinye

Ha a gally rakás megbontásakor sün fészket találunk, ne essünk pánikba! Ha csak lehet, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket (!). E helyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

őszi lombozat, levelek, levél

A háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható. Érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy a következő fejezetben bemutatott süngarázzsal.

sün menedék, sün garázs, sün házikó, lomb,

Amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható – többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán – akkor érdemes a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat ellátni mesterséges sün garázzsal. Ebbe a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

 

Részletek: https://www.mme.hu/ovatosan-bolygassuk-rozserakasokat-vigyazzunk-sunokre-0

A szerző