Barion Pixel

A shiatsu egy modern egészségmegőrző és gyógyító módszer, amely ötvözi az akupunktúra és a masszázs módszereit.

A shiatsu alapja a keleti gyógyászat. Ez a nyugati gyógyító eljárásoktól jelentősen különbözik abban, hogy a testet a maga teljes egészében kezeli, azaz a a test nem válaszható el az érzelmi és a szellemi részünktől.

A shiatsu kezelés ruhában történik, és alaptechnikája nem a simítás vagy gyúrás, hanem a nyomás.

Milyen fajta shiatsu masszázsok léteznek?

A módszer a japán Taoyin (Do-in) anma masszázs alapján alakult ki. Annyi shiatsu van, ahány Mester, de mégis alapvetően kétfajta shiatsu-t szokásos említeni. Mind a kettő az azt kidolgozó Mesterről kapta a nevét.

Az egyik a Namikoshi, ami közelebb van az akupresszúrához. A másik pedig a Masunaga, ami erősebben nyom és nem a pontokat nyomja, hanem a meridiánokat.

Ezen kívül létezik még a Sugiyama technika, melyet Sugiyama mester talált ki és alkalmazott.

illóolajok bőrre

Olajos (krémes) vagy száraz masszázs a shiatsu?

A shiatsu masszázs a száraz masszázsok közé tartozik. Azaz ruhán keresztül történik.

Vannak olajos, krémes masszázsok és vannak száraz masszázsok, melyek általában ruhán keresztül történnek.

Az a tapasztalat, hogy a száraz masszázsoknak sokkal több előnyök van az olajossal szemben. Bár vannak olyan technikák, melyek jobbak olajjal. Például van olyan nyak rész, ahol a bőr vékony. Amikor nyaki sérvet kezelünk, akkor azt célszerű olajjal csinálni, hogy ne sértsük meg a bőrt.

Mindegyiknek megvan az előnye, de alapjában véve, ha össze kell hasonlítani, az a tapasztalat, hogy a száraz masszázs előnyösebb technika a kliens számára.

Ez a masszázs mozgásából adódóan mondható így el. Mert amikor a kéz statikus a testen, amit masszíroz, akkor súllyal is lehet terhelni a statikus kezet. Ilyenkor a testet bele lehet nyomni a matracba. A test egész keresztmetszetére lehet nyomást gyakorolni, ami azt eredményezi, hogy a belső szervekből is ki lehet venni feszültséget, ki lehet nyomni a fáradtságot.

Ugyanez az olajos technikáknál nem könnyen lehetséges, mert amikor a kezünket előrefelé toljuk magunktól távolodó, vagy hozzánk közelítő mozdulatban, akkor eléggé kevés erőt tudunk kifejteni a talaj felé, tehát a test belseje felé. Ezzel inkább a felületi részeket vagyunk képesek átmasszírozni, nem pedig az egész testet a belső részekkel együtt.

Folytatjuk…

HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző