Barion Pixel

A jó masszázs élmény sok összetevős. Korábbi cikkünkben már kifejtettünk belőle néhányat. 

Most nézzük meg, hogy milyen további összetevőktől függ a kiváló shiatsu masszázs élménye.

A cikkben a shiatsu masszázsnak egy nagyon sajátos, fajtáját, a Sugiyama shiatsu masszázst mutatjuk be, de a megállapítások valamennyi masszázsra igazak lehetnek, nemcsak a shiatsu masszázsokra.

SUGIYAMA KÉZ

Egy „Sugiyama” mesternek olyan technikája van, hogy a kezével egyszerre 2 munkát képes végezni.

Ez úgy történik, hogy a hüvelykujj nyom rá a nyomópontokra és az ujjak és a tenyérnek az a része, ahol az ujjakkal találkozik, az viszont az egész testre gyakorol nyomást.

Ott oszlik el a testsúly, amivel terhelem a nyomófelületet. A kéz oszlatja el, hogy mennyi kell a testnek és mennyi kell a nyomópontnak.

Ez egy jó megoldás, mert a masszőrnek általában 1 órája van arra, hogy a kliensben elérje azt az érzést, hogy az az ember újra és újra vissza akarjon látogatni hozzá kezelésre. Az az 1 óra nagyon hamar elmegy és akarva-akaratlanul vannak olyan részei minden masszázsnak kivétel nélkül, amikor aktív munka nem történik. Például helyzetváltás miatt, vagy amikor a nyomást megszüntetjük.

Ezt az időt jó technikával be kell hozni a masszőrnek. Erre jó a Sugiyama kéz technika.

Masszázs pozíciók

A Sugiyama shiatsu masszázs esetében 4 pozícióban masszírozunk:

  1. jobb oldalt fekvésben,
  2. bal oldalt fekvésben,
  3. hason fekvésben és
  4. háton fekvésben.

 

Háton fekvésben a technikák általában kimozgatások. Ezen kívül 1-2 technika kivételével mindegyik elvégezhető hason és oldalfekvésben. Ezért célszerű a háton fekvést kihagyni a rutinból, vagy legalábbis hosszabbra tenni a hason fekvő pozíciót.

Az is jó megoldás, hogy azt a negyedórát, amit hanyatt fekvő pozícióban masszíroznánk azt elosztjuk, és így lesz mind a 3 pozícióban 20-20 perces a masszázs.

A nyomófelületek nagy része a testen hátul van. Ennek az a magyarázata, hogy az emberi test a hátsó izomzatban tárolja a feszültséget, nem az elülsőkben.

El kell kerülni azokat a részeket, amikor csontra nyom a masszőr. Nem ajánlatos a csontokat masszírozni. Ha egy vékony, lágy szövetet, vagy izomzatot masszírozunk, ahol a csont közel van, azt érezni lehet. A keménység közelségét a kéz érezni tudja, és akkor a terhelést annak megfelelően lehet szabályozni. De alapjában véve a vastag, lágy szöveteket, izmokat a legjobb kiválasztani a masszázs nyomófelületének.

Terhelés

A nyomófelülettől függően kell a terhelést megválasztania a masszőrnek, itt a következő dolgok szolgálhatnak útmutatóul.

Izomerővel való terhelés helyett súly terhelés

Elsődlegesen le kell szögeznünk, hogy az izomerővel való terhelés nem egy előnyös megoldás. A test, amelyiken masszázst hajtanak végre, az nagyon érzékeny abban az állapotban és egyből kiérzi azt, ha valaki izomból masszíroz. A test ezt az izommal való nyomást elveti, nem szereti, nem fogadja el pozitívan.

Mélyebbre lehet nyomni, hogyha izomerő helyett a súlyunkkal terhelünk. Az egy lágyabb érintés, mégis mélyebbre engedi a test a nyomást végrehajtani és nem zárkózik el előle, nincs az az idegreakció a testben, amit az izomerővel való nyomás kivált. Tehát a terhelésnél a legelőnyösebb az, hogyha a testrész amivel terhelünk a nyomófelületre, az laza marad. Laza izomzattal hajtjuk végre.

Inkább erőt használjunk, mint izomerőt, tehát belső erővel tartsuk a kezünket a megfelelő pozícióban és testsúllyal próbáljuk terhelni a nyomófelületet. Ilyen módon a test sokkal többet elfogad a mi masszázsunkból, ebből következően több feszültséget, fáradtságot tudunk kioldani és fokozottabb lesz a masszázs élmény a kliens számára. Nagyobb eséllyel akar majd újra visszajönni kezelésre is.

A masszázsnak ezt a részét két forrásból lehet elsajátítani: egy Mestertől, aki megmutatja, ellenőrzi, megigazítja a masszőr tanuló technikáját, vagy pedig a kliensek visszajelzéséből.

Kliensek visszajelzése

A kliensek általában nem beszélnek masszázs közben. Az a technika erre, hogy mindig figyelni kell, hogy mikor mozdul a szemöldöke a kliensnek, mert az az első jele annak, hogy negatívan fogadja azt az élményt, amit a masszőr nyújtani akar neki. Elzárkózik, rossz idegreakciója van az érintésre. Azzal jelzi legelőször, hogy túl sok a terhelés. Olyankor meg lehet kérdezni, hogy túl erős-e a masszázs.

Ha úgy gondoljuk, akkor automatikusan vissza lehet venni a terhelésből. Sokszor van olyan, hogy a kliensnek megmozdul a szemöldöke, de nem akarja, hogy visszavegyünk a masszázs erejéből, a terhelésből.  Ezt kommunikációval le kell rendezni nála, hogy hogyan szeretné. Főleg az elején, amikor a kliens még nagyon figyeli a masszőrnek a munkáját és nem tud belenyugodni a masszázsba, mert először, vagy másodszor jött, akkor szoktak ilyen esetek lenni. Ilyenkor ajánlatos megkérdezni, hogy túl erősen nyomtuk-e.

Azt is meg kell említeni, hogy fizető klienssel nem érdemes társalogni a masszázs közben, mert nem azért jön oda. Amíg beszédre kényszerítjük, akkor nem tud belepihenni, belenyugodni a masszázsba. Az olyan kliensek akik nem fizetnek, családtagok, vagy akiken kezdetben gyakorol a masszőr, azok értékes visszajelzést tudnak adni.

Tanulás Mestertől

De egy masszázs tanulásánál mindenképpen elengedhetetlen az, hogy akitől tanulja az megmutassa neki, beállítsa és csiszolja neki azt a masszázs technikát éppen a terhelés megértése céljából.

Folytatjuk…

HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző