Barion Pixel

Azt szeretném most tudatosítani mindenkiben, hogy az élet alapja az az étel, amelyet elfogyasztunk. Nem azért élsz, hogy egyél, de azért eszel, hogy élj.

Mit hívhatunk ételnek?

Kiterjesztve az étel fogalmát minden ÉTEL, amit a szánkon, a szemünkön, vagy a fülünkön keresztül befogadunk a szervezetünkbe, lelkünkbe.

bio étel, étel, étkezés, saláta, kenyér

Milyen különféle étkezési rendszerek vannak?

A szigorú vegántól a paleo és keto étkezésig sok étkezési rendszerrel ismerkedtem meg, többet is kipróbáltam. A ragadozó étrend már túl kritikus volt a számomra, ahol csak nyers belsőséget és húst fogyasztanak. Úgy gondolom, hogy nincs jogom megítélni egyiket sem, hiszen a genetikai fejlődésünk, a vércsoport különbözőségeink, a nemünk és sok egyéb kategória szerint alapvetően különbözőek vagyunk.

Minden étkezési rendszernek megvannak a saját receptúrái, statisztikái, orvosai, gurujai.

Amennyiben beírod, hogy „étkezési szabályok” akkor 1.500.000 találatot kapsz a Google-ben.

Amiért erről írok az az, hogy a különböző protokollok egységesnek gondolják az amúgy eltérő belső szervezettel élő embereket. Nem nehéz belátni, hogy ez alapvetően téves nézőpont. Általában soha nem veszik figyelembe, hogy az adott szuper étkezési szokásokban milyen az éghajlat, a genom, az adott területen élő növények és állatok fajtagazdagsága.

A szuper receptek a statisztika mindenki által ismert módszertanából azzal dolgoznak, amely megadott halmazokat vizsgálja és vannak, melyeket „véletlenül” kihagy.

Természetesen mindenki a saját életéért felelős. A baj ott van, ahol az átlag embernek fogalma sincs az étkezés jelentőségével, főként a kiterjesztett étkezéssel kapcsolatban. Pont ezeket a dolgokat nem tanítják egyetlen iskolában sem.

Az egyik dietetikustól, az étkeztetés szakemberétől hallottam, hogy a tankönyveik között vannak évtizede kiadottak, így azok a fejlődést nem követik.

Vannak, akik különböző lobbyk alapján csoda táplálékkiegészítőket ajánlanak, amelyek fogyasztása még a mindent is megoldja. Természetesen „tudományosan” vizsgált módszerekkel segítve az értékesítést, ahol elsősorban az áltudomány érhető tetten.

ökológiai kiállítás, biotermékek

Bio vagy nem bio?

Vannak bio termelők, növény és állat tekintetében. Kritikával tekintek erre is, mivel a termőterület alatti rétegvizekben az évtizedek alatt kiszórt műtrágyák és vegyszerek ott vannak. Itt általában kutakból locsolnak, ahol természetesen felhozzák a nem bio vegyszereket. Házi csirke esetében nagymamám januárban már a sparhelt alatt nevelte a pici csirkéket és 4-6 hónap alatt lettek „vágóértettek”. Egy kiscsibe természetes körülmények között 6 vagy sokszor akár 9 hónap alatt nő fel. Ezzel szemben nagyüzemi körülmények között 39 nap alatt vágásérett lesz. Tehát ötszörösen, sőt kilencszeresen felgyorsítják a növekedését. Vajon hogyan? Növekedésfokozóval és mesterséges körülményekkel, ami azt jelenti, szinte egész nap világítanak neki, hogy mindig csak egyen, alig aludjon. A bio csirkére mindez nem igaz, hiszen természetes körülmények között tartják. A tanyasi csirke pedig átmenet a bio és a nagyüzemi között, 81 napos tartással, de ez még mindig nem nagymama csirkéje.

Az élet alapja a tiszta, jó minőségű ivóvíz. A vízfogyasztás tehát a másik kardinális kérdéskör. Ha kevés a folyadék, nem lesz megfelelő a keringés és sok problémát okoz. Szinte senki sem beszél arról, hogy ha túl sok vizet iszol, mi lesz? Ha túl sok a víz a szervezetben, fajlagosan lecsökken a nátrium szintje, ami a belső egyensúlyban okozhat irreverzibilis folyamatokat. Ha csak a szervezet elektrolit háztartását átgondoljuk, hamar rájöhetünk, hogy az ásványi anyagok és a víz arányának átgondolatlan viszonya komoly bajok forrása lehet.

Mi lehet a megoldás?

Sokaktól hallottam, hogy a jó minőségű élelmiszer megfizethetetlen és nem telik rá elegendő pénz. Ez valótlan állítás, ha más aspektusból nézzük át.

Az a csirke, tyúk, ami 8-9 hét alatt vágás érett”, nem alkalmas fogyasztásra. Minden hús, amit megveszünk, kezelve lehet vízzel, injekciózással és egyéb élelmiszeripari csúfsággal.

Kínában mindenhez használnak gyömbért, mert a „mérgeket” segít a szervezetnek kiüríteni. Rengeteg fűszert használok, pontosan azért, mert minden fűszer gyógynövény, bár nem minden gyógynövény fűszer. A fűszerekkel az élvezeti hatáson messze túl az egészségemet is segítem. Így lesz az ételből élet. Növények esetében szintén érdekesek a megfigyeléseim.

sütőtökös kenyér

A kenyér valódi kovászolással a glutént is fermentálhatja és otthon elkészíteni összességében nem jelentősen nagy időigényű!

Természetgyógyászati praxisom során rengeteg tévhittel találkoztam. Van olyan autoimmunos, sokízületi gyulladásban szenvedő, emésztőrendszeri problémás személy, aki egyszerűen nem érti meg, hogy az általa elfogyasztott ételek miatt is beteg! Sokan mondják, hogy mi köze annak, hogy mit eszem, iszom, milyen műsort nézek az egészségemhez!

Fontos odafigyelnünk, hogy mit eszünk, iszunk!

 

Szeretettel váljon egészségére mindenkinek! Legyen az étel élet ! 

A szerző