Barion Pixel

A nők szív- és érrendszeri megbetegedési kockázataira hívja fel a figyelmet a Szív Világszövetség Pirosban a Nőkért (PAN) mozgalmának Viselj pirosat! napja, amelyet idén február elsején tartanak világszerte és Magyarországon is. A szív védelem mozgalom azonban nem csak február 1-jén él:

Férfi vagy női betegség?

Még ma is sokan úgy hiszik, hogy az infarktus vagy a szélütés öregedő férfiak betegsége. Ám az egészségügyi statisztikák világszerte, így nálunk is igazolják, hogy több nő veszti életét szív- és érrendszeri betegség következtében, mint férfi. Ráadásul az iparilag fejlett országokban a férfiak ilyen eredetű halálozása, ha lassan is, de csökken, míg a nőké emelkedik. A szív védelmével ezért érdemes egyre inkább foglalkozni.

Szív védelem: egy egésszéges mozgalom

A Szív Világszövetség, amelynek Magyarország is tagja, tagországaiban elindította a Pirosban a Nőkért (PAN) mozgalmat. A PAN résztvevői igyekeznek mindenütt terjeszteni, hogy a nők szívére fokozottan kell vigyázni és a szív védelme elsődleges. A mozgalom nem kampány, amely csupán valamilyen kiemelt időszakra vonatkozik, hanem folyamatos tevékenység. Neve a mozgalom szimbólumának, egy kis piros női ruhának köszönhető.

piros_ruha

Az Egyesült Államokban, ahonnan a PAN elindult, világsztárok viselik az öltözéket, amelynek felirata: “Ez nem piros ruha, hanem vörös riadó!”. Az utóbbi években az ismertetés hatásának növelésére egy napot is kiválasztanak: idén február 1., péntek. Ez a nap, amikor azt kérik, hogy mindenki, aki hallott erről a mozgalomról, és egyetért azzal, hogy vigyázzunk a lányok, a fiatal nők, az asszonyok és az idős hölgyek szívére egyaránt, az viseljen valami pirosat. Ez lehet ruha, sál, kendő vagy nyakkendő is.

A világszervezet két magyar képviselője, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány. Mindkét szervezet azon dolgozik, hogy lehetőleg mindenki megismerje ezt a mozgalmat és csatlakozzon hozzá. Az mindenkire, nőkre és férfiakra egyaránt igaz, hogy figyeljen a szív-és érbetegségek kockázati tényezőire. Fontos, hogy ne legyen emelkedett a kóros vérzsírok szintje, a vércukor és a vérnyomás, ne dohányozzunk, étkezzünk egészségesen, ne viseljünk túlsúlyt és létfontosságú a rendszeres, örömteli mozgás.

A nők nagyobb veszélyben vannak

Az utóbbi évek tudományos vizsgálatai azt mutatták, hogy a nők szív- és érrendszeri veszélyeztetettsége nagyobb, mint a férfiaké. Ha fiatal nő kap infarktust, ami ma mind gyakoribb, nagyobb az esélye, hogy életét veszti, mint a hasonló korú férfi. A dohányzó nők – ez is mind gyakrabban fordul elő – már kevesebb cigaretta elszívása esetén, sőt passzív dohányzás hatására – sokkal súlyosabb érszűkületet kapnak, mint az erősebb nem képviselői. A szív védelem láthatóan fontosabb a nők életében. 

További – a szív- és érrendszeri betegségek természetes gyógyításával kapcsolatos cikket itt olvashatsz: SZÍVBETEGSÉGEK

A szerző