A sörtörköly mint superfood: a pazarlásmentesség új arca


Sörtörköly, szuperélelmiszer, Secontaste

Amikor az élelmiszerpazarlásra gondolunk, legtöbbünknek valószínűleg a maradék ebéd, a megromlott zöldség a hűtő aljában vagy a boltokban leértékelt, de már nem fogyasztható termékek jutnak eszébe. De mi a helyzet azzal az alapanyaggal, amely bár technikailag melléktermék, mégis tápanyagbomba és úgymond “újrahasznosítva” valóságos superfood lehet? Itt lép színre a sörtörköly.

Mi az a sörtörköly?

A sörtörköly a sörgyártás során keletkező melléktermék, ami a gabonák – főként árpa vagy búza – leszűrt, rostban gazdag része. A sörélesztő és az erjesztés előtt, az úgynevezett édes cefre szűrésekor marad vissza. Fontos megjegyezni, hogy nincs alkoholtartalma, és semmi köze ahhoz az „ipari hulladékhoz”, amivel gyakran társítják az emberek.

A sörgyártás során keletkező pazarlás 85%-át ez a melléktermék teszi ki. Itthon ezeket gyakran állati takarmányként hasznosítják újra – ami persze egy lépés a pazarlásmentes világ felé –, de a sörtörköly valójában emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas.

Egy új szuperélelmiszer születése?

A superfood kifejezés mögött gyakran trendi, messzi tájakról származó egzotikus élelmiszerek állnak – chia mag, spirulina, maca por –, miközben az orrunk előtt van egy hazai alternatíva. A sörtörköly tápanyagtartalma kifejezetten figyelemre méltó: magas rosttartalmú, fehérjében gazdag, természetesen alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik.

A Secontaste márka kifejezetten ezt az „elhagyott” alapanyagot emelte piedesztálra. Meggyőződésük, hogy az egészség és fenntarthatóság kéz a kézben járhat és a sörtörkölynek ott a helye az asztalon.

Sörtörköly, szuperélelmiszer, Secontaste

Mi készülhet sörtörkölyből?

Például krékerek vagy granolák. A Secontaste sörtörköly granolák nem hasonlítanak a bolti, túlzottan édesített müzlikre. Nincs bennük hozzáadott cukor, helyette datolya szirup és magvak kerülnek a keverékbe. Természetes ízek viszik a főszerepet mind a négy változatban – legyen szó mokkásról, meggyesről, mogyorósról vagy csokoládésról. A vákuumszárításnak köszönhetően a granola textúrája még tejben vagy növényi italban is végig roppanós marad.

A sörtörköly krékerek (klasszikus, fokhagymás, pirított hagymás, kakukkfüves és fahéjes ízekben) nemcsak az ízlelőbimbókat csiklandozzák meg, hanem környezetbarát szemléletet is tükröznek. Az eredetileg eldobásra szánt maláta új életet kap a csomagolásban: 400 g krékerhez nagyjából 1 korsó sör után megmaradó sörtörkölyt hasznosítunk újra.

Természetes, minimálisan feldolgozott

Termékeik (granolák, krékerek) vákuum szárításos technológiával készülnek, amely alacsony hőmérsékleten (80°C alatt) dolgozza fel az alapanyagot, így megőrzi annak tápanyagtartalmát. A végeredmény nem ipari élelmiszer, nem porított adalék, nem extrudált massza, hanem egy valódi élelmiszer, ami tudatos alternatívája lehet a túlfinomított termékeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük