Barion Pixel

A sclerosis multiplex kialakulása mitől függ? Egy újabb kutatás talán választ adhat erre.

 

Egerekkel végzett laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringens baktérium egy ritka törzse a sclerosis multiplexhez hasonló károsodást okoz az állatok agyában – tudósított a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.

A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában egy sclerosis multiplex-ben szenvedő fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét.

Nem tudni, mi okozza az idegrendszeri betegséget, ám valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon mintegy 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ember szenved a kórban.

bakterium3, sclerosis multiplex kialakulása

A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel – gyomorgörccsel és hasmenéssel – jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.

A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a véráramon keresztül az agyba kerülhet.

A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a mielin termelő sejteket. A mielin, vagyis az idegsejteket szigetelő velőshüvely sorvadása a sclerosis multiplexes betegeknél is megfigyelt károsodás.

Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyagtól (epsilon toxin) függ a sclerosis multiplex kialakulása, akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a kór kialakulását.

Forrás:
http://www.bbc.co.uk/news/health-25925658
MTI

/A kép illusztráció, azon az Escherichia Coli baktérium látható/

A szerző