Barion Pixel

Pekedli Szatócsbolt, egy kicsit múlt, egy kicsit jövő. A régmúlt hangulatát, értékrendjét, és multiktól mentes kínálatát találjuk meg náluk, mely segíti a fenntartható jövő, egészségünk, és a kisvállalkozások felvirágoztatásának elérését.

Szatócsbolt Veszprémben – Pekedli

A veszprém megyei termelői és kézműves portékákat forgalmazó Pekedli Szatócsbolt Veszprém központi részén, az Óváros tér szomszédságában található. A két tulajdonossal, Kis Nórával és Juhász Péterrel beszélgettünk a Pekedliről.

 

Naturportal: Honnan jött a Pekedli ötlete?

Pekedli

3 éve költöztünk Veszprémbe és miután kezdtük magunkat egy picit otthon érezni és berendezkedtünk, elkezdtünk keresni olyan fórumot, ahonnan kézműves élelmiszereket rendelhetünk házhoz. Budapestről jöttünk (bár egyikünk sem pesti), ahol ilyen online piacok már javában működtek, így gondoltuk itt is találunk majd ilyesmit. Nem találtunk, így miután elkezdtük a termelőket fölkutatni, arra gondoltunk, ha már nincs ilyen a megyében, megcsináljuk mi. És így nem csak magunknak, de másnak is elhozzuk az online piacozás lehetőségét.

 

Naturportal: Volt-e lehetőség valamilyen pénzügyi támogatás igénybevételére a bolt megnyitásához?

Pekedli

A webshopot saját megtakarításból indítottuk el, illetve minden korábban más munkáink során megszerzett tudásunkat, energiánkat beletettük. Szatócsboltunk tavaly novemberben nyitott. Létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatta az Utcakép Fejlesztési Program keretén belül.

áruválaszték, polcok

Naturportal: Honnan jöttek az első partnerek és melyek voltak az első termékek?

Pekedli

Online piacunk első partnereit ,,hideg hívással” kerestük föl, illetve volt, akik már egymást ajánlották. Aztán ez idővel átcsapott főleg ajánlásba, most pedig a bolt nyitása óta sokan fölkeresnek minket személyesen is, mert hallottak / olvastak rólunk és gondolták, megmutatják a portékájukat. A kezdetek óta fontosnak tartottuk, hogy ne egy újabb ,,delikátesz” üzlet legyünk, hanem egy olyan (online) piactér, ahonnan akár egy egész háztartást fel lehessen tölteni finomságokkal. Ennek megfelelően mindig arra törekedtünk, hogy széles legyen a kínálat és minél több fajta portéka megtalálható legyen a kínálatunkban. Tejtermékek, húsok, pékáru, szezonális zöldségek, gyümölcsök, szörpök, lekvárok, olajak, borok, kézműves sörök, tészták, kimérős szárazáru, savanyúságok, édességek és még sok minden más megtalálható a kínálatunkban.

 

Naturportal: Jelenleg hány partnerrel álltok kapcsolatban? Valamennyiük Veszprém megyéből való?

Pekedli

Fontosnak tartjuk, hogy elsősorban a helyi (megyei) termelők munkáját támogassuk. Ráadásul így nem is kell messziről megutaztatni a termékeket, ez már a kezdetek óta az egyik ,,válogatási szempontunk”, ha új termelőt keresünk/fogadunk. Van azonban néhány olyan portéka, amire még a megyében nem találtunk partnert. Például fűszerkeverékeink Ráckevéről, paprikaőrleményünk Fajszról, batáta krémek pedig Székesfehérvár mellől érkeznek. De az ilyen esetekben is fontos, hogy a termékek a kézműves hagyományokat kövessék, vagy hagyományos eljárással készüljenek. A partnereink pontos számát nem tudnám megmondani, egy ideje már nem számoljuk. De 60-70 között lehet jelenleg.

 

Naturportal: Milyen koncepció alapján működik a Pekedli? (online is és fizikális is?)

Pekedli

Kezdetben ugye online piacként indultunk, november óta pedig fizikai boltként is megtalálható Szatócsboltunk Veszprém belvárosában. Online és a boltban is folyamatosan frissül a kínálat, szezonálisan változnak a portékák, illetve igyekszünk figyelembe venni a vásárlók kéréseit, ötleteit, javaslatait is.

 

Naturportal: Van-e fizikális boltotok? Ha igen, akkor ott megtalálható-e minden termék, amit online árultok?

Pekedli

Igen, Veszprémben van egy Szatócsboltunk az Óváros tér szomszédságában. Itt nagyobb a kínálatunk, mint online, több olyan termék is van, ami csak a boltban és limitált darabszámban elérhető. Ezért (is) megéri többször benézni, mert mindig fölfedezhet az ember újdonságokat.

Pekedli, eladótér

 

Naturportal: A fizikális boltban milyen egyéb szolgáltatások érhetők el?

Pekedli

Boltocskánkban év eleje óta reggelizni is lehet, amit a pultunknál vagy az utcán lévő kis ,,teraszunkon” is el lehet fogyasztani. Hidegtálakat, szendvicseket készítünk az aktuális csemegepultos kínálatunkból, illetve persze a kész pékáruinkat is elfogyaszthatják nálunk is. E mellé kotyogós kávéval, gyümölcslevekkel, teával, kakaóval is tudunk szolgálni.

Van egy különtermünk is, ahol kézműves és gasztro foglalkozásokat szoktunk szervezni, illetve olyan alkotókat is szeretettel látunk, akik családias hangulatú, kisebb létszámú workshopok tartásához keresnek bérelhető helyszínt.

 

Naturportal: Ti magatok milyen foglalkozásokat / workshop-okat szoktatok tartani?

Pekedli

Saját szervezésben elsősorban gasztro vonalon mozgunk a workshopok terén, januárban indítottunk egy gasztro sorozatot, ahol minden hónapban más alapanyag/tematika szerint főzőcskézünk. A termelői alapanyagokat mi biztosítjuk, egy kedves séf barátunk pedig mesél róluk és az elkészítés csínját-bínját is megosztja a résztvevőkkel. Készítettünk már kézműves burgert (a kovászos bucitól a szószokon át a húspogácsáig minden kézműves volt), házi tésztákat, gőzgombócot, lángost is, de a szezonális zöldség-gyümölcs kínálat bővülésével lesznek majd ilyen tematikájú foglalkozásaink is. Emellett az ünnepekhez kapcsolódóan is szoktunk kézműves foglalkozásokat tartani (mint pl. karácsony előtt adventi koszorú készítés), vagy meghívni termelőinket, hogy meséljenek a saját termékeikről, tartsanak kóstolót, vagy éppen arról tartsanak előadást, mit is jelent a ,,termelőtől az asztalra” szemlélet.

 

Naturportal: Eredetileg mivel foglalkoztatok, mielőtt még belevágtatok volna a Pekedli-be?

Pekedli

Igazából egyikünk sem ,,szakmabeli”, ha lehet így fogalmazni, de mégis mindketten remekül hasznosítjuk a korábbi munkáink során megszerzett tapasztalatainkat. Peti eredetileg építésznek tanult, majd értékesítőként dolgozott főleg a telekommunikációs szektorban, én (Nóri) pedig esküvő dekorálással és virágkötéssel foglalkoztam, illetve kreatív munkatársként dolgoztam egy magyar startup cégnél. Nagyjából ennek megfelelően osztjuk meg egymás közt a Pekedlis feladatokat is, de természetesen amiben csak lehet, közösen döntünk.

 

Naturportal: Miben rejlik szerintetek az üzlet fenntarthatósága?

Pekedli

Szerintünk egyre több ember számára fontos / kezd fontossá válni, hogy mit eszik, honnan szerzi be az élelmiszereket és háztartási cikkeket. Illetve egyre igényesebbek az emberek az étkezés terén is. Saját magunkon is érezzük, hogy amióta elindult a Pekedli és szinte csak a saját boltunkon keresztül szerezzük be az élelmiszereket az otthonunkba. Kevesebb szemetet termelünk és sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Tudjuk, honnan származik, amit megeszünk, tudjuk, ki készítette és hogyan és ez sokat számít! A Pekedliben elsősorban kistermelők / őstermelők és kisebb családi gazdaságok / üzemek portékái találhatók meg. Ezek ellenőrzött forrásból származó finomságok, amik a szezonalitást követve készülnek. Így egy picit visszatérünk általuk a ,,gyökerekhez”, vagyis a szezonalitást figyelembe vevő táplálkozáshoz, ami nem csak a szervezetünknek hasznos, de a környezetünknek is. Ezekben a portékákban nincsenek adalékanyagok, tartósítószerek, csak az, aminek benne kell lennie. Nincs belőlük kispórolva semmi, sőt, a termelők sok-sok évtizedes tudása, tapasztalata és gondoskodása is benne van 1-1 üvegben.

Pekedli, termelői és kézműves

Naturportal: Hogyan ügyeltek a környezetvédelemre, a zero waste szemléletre?

Pekedli

Igyekszünk a megyéből csemegézni a partnerek között, így a portékák nem utazzák körbe az országot vagy éppen a Földet. Ráadásul a termékek nagy részét saját futárral, egy bizonyos napon körfuvarral gyűjtjük be. Amelyik terméknél elkerülhető a műanyag csomagolás, ott előnyben részesítjük a környezetbarát megoldásokat, illetve a boltban is papír szatyrokat használunk. Online piacunkon a kezdetek óta ládában szállítunk ki mindent, így plusz csomagolást nem kapnak a termékek, ráadásul a ládát is elhozzuk, így nincs fölösleges doboz/szatyor amit őrizgetni kell.

 

Naturportal:Mik a jövőbeni terveitek a Pekedli-vel?

Pekedli

Szeretnénk, ha minél többen megismernék Veszprém megye kiváló termelői portékáit és örülnénk neki, ha egyre többen fedeznék föl az ezekben rejlő értékeket. Nem luxus, ha valaki egészségesebben szeretne élni és minőségi kézműves élelmiszereket fogyasztana!

Emellett egyelőre a reggeli vonalon maradva kezdtünk el ötletelni, illetve ügyködni, ugyanis környékbeli (városi vagy éppen Balatonhoz közeli) vendégházaknak készítettünk reggeli csomagokat. Ezeket házhoz is szállítjuk. Így az ott nyaralók megismerhetik Veszprém megye termelői finomságait. Valamint kényelmesen és bőségesen reggelizhetnek a szálláson, a szállásadóknak ezzel pedig egy szuper extrával bővül a palettája. Már elindultak az egyeztetések, de szívesen veszünk minden megkeresést, ha valaki pont ilyen együttműködést keresne!


Pekedli, Nóra és Péter

2019-ben költöztünk Veszprémbe és a berendezkedésünk után jött az ötlet, hogy elindítsuk a Pekedlit, ugyanis nem találtunk olyan fórumot, ahonnan termelői élelmiszereket lehetett volna házhoz rendelni. Nem szeretünk sokat tétovázni, így gondoltunk egy nagyot és már készen is volt a weboldalunk.

Szabadidőnkben sokat kirándulunk a kis tacskónkkal, Rozival, illetve a saját építésű lakóbuszunkkal is szeretünk kalandozni akár belföldön, vagy éppen külföldön. Külön örülünk neki, hogy Veszprémet választottuk otthonunknak, hiszen innen akár a Balatont, akár a Bakonyt könnyűszerrel elérhetjük, ha egy kis sétára vagy épp egy nagyobb természetjárásra vágyunk.

 

 

 


Fotó credit:

Terjék Krisztián Photography (páros képek)

Emlékálmodó – Horváth- Kustány Kata (bolt képek)

A szerző