Barion Pixel

Mentális betegséget okoz a légszennyezettség? Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy nagy léptékű svéd kutatás szerint – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A kutatók azt találták, hogy a légszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a kezelt pszichiátriai zavarok számának jelentős növekedésével.

Ez volt az első tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre. A gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegőre.

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival. A vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.

“Az eredmények azt is jelenthetik, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében”. Ezt Anna Oudin, az Umeai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője közölte.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére. Részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből, valamint azért, mert a fejlődő szervek sebezhetőbbek.

A légszennyezettség Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket. Becslések szerint ez 40.000 ember halálát okozza évente. Noha a számítások csak a tüdőbetegség, a szívroham és az agyvérzés okozta halálozásokat vették figyelembe.

auto

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légszennyezése “riasztó mértékben” növekszik. Szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő.

Forrás: MTI

A szerző