Barion Pixel

Szakértőnk tollából: Szajli Rita

Sokáig érleltem, hogyan folytatódjon az első írásom? Sok minden cikázott a fejemben, vártam, hogy letisztuljanak a kavargó gondolatok. 

Mivel mindenkinek más a fontos, minden olvasónak más az élethelyzete, ezért megpróbálom sorra venni ezeket:

Mai cikkemben az emberi kapcsolatok minőségét és ennek kiemelkedő voltát szeretném górcső alá venni, méghozzá a túlontúl, már-már nehéz embereket és a velük együtt egyfajta szimbiózisban élő partnereiket, a konfliktus kerülőket: 

A kommunikáció alapja az őszinteség!? 

Mindenképpen az egyik alapköve, amelyre a későbbiekben építkezni lehet és érdemes. 

DE vajon miért nem vagyunk gyakran őszinték a másikhoz? 

Ennek egyik mögöttes oka a félelem.., majd kialakul a konfliktuskerüléses attitűd, ami a zaklatott gyermekkorból (lehet az iskolai vagy szülői háttér) indulva egészen a felnőttkoron átível, megnehezítve környezetünk és önmagunk mindennapjait.

Ha valakit füllentésen kapok a környezetemben, akkor igyekszem egyértelműen az értésére adni, hogy nem engem csap be, hanem saját magát! Ha akarja érti az észrevételemet – ha nem: nem. 

Miért nehéz a szívből jövő kommunikáció? Ami az érzelmekre épül és nem az észre? – Persze ez utóbbi is fontos, sőt elengedhetetlen része az életünknek, azonban nem lehet csak és kizárólag az érzelmek mellőzésével kommunikálni.. mindegyik fél megsínyli előbb-utóbb.

Mert kellőképpen elfelejtődik az évek alatt, ha nem ápoljuk, észre sem vesszük és vékony porréteg lepi be..

Ajánlom figyelmedbe: Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című csodálatos alkotását, ahol a szívből jövő kommunikáció az alapja a főszereplőnek a világhoz ()környezethez) és annak megismeréséhez való viszonyának. 

E havi cseppkeverék javaslatom az egészséges egyensúlyi ego megvalósulását támogatja. Támogató erejével elhozza a vágyott állapotot: és a szégyenlősséget felváltja az érdeklődés önmagunk és környezetünk iránt, a konfliktuskerülést felváltja a szelíden kiállok magamért állapot. 

Nézzük sorra a segítőket: 

gesztenye, szelídgesztenye, szelídgesztenyefa, édes gesztenye, európai vagy jóféle gesztenye, gesztenyefa

Vadgesztenyerügy: ismétlődő hibák kivédője, 

Iszalag: amikor a magunknak épített álomvilágunkból a jelen felé szeretnénk fordulni, 

Vadrepce: egy kis természetes vidámító, ami segít meglátni a fényt az alagút végén, segít vidámabban tekinteni önmagunkra és/vagy környezetünkre,

Szőlő: önmagunk védelmi szere másokkal szemben, ha éppen a környezetünk uralkodni próbál felettünk,

Ha úgy érzed, a gyermeked, párod, szülőd “elveszett” valahol és nem a jelenben él, hanem beragadt a múltban, vagy éppen egy álomvilágban van folyamatosan, vagy gépezne reggeltől estig, akkor javaslom készíttesd el neki ezt a keveréket. 

DE 

Elengedhetetlen, hogy a mikrokörnyezet – gyermek esetében a család valamennyi tagja szedje a támogató cseppeket. 

Visszatérve az előző írásra egy mondat erejéig: 

a felvételi sikerült! 

Az eszenciák támogató ereje minden szinten működött – a szolíd felkészülés mellett.

Te hogy kommunikálsz? Szívbõl? vagy inkább egoból? és direkt utasításokat osztogatsz és minősítesz / címkézel folyamatosan? 

Figyelj rá!  “A jót csak a szívével látja az ember!”

Szakértőnk tollából: Szajli Rita

A szerző