Barion Pixel

A jénai üveg teáskanna egy különleges üvegáru. A jénai üvegről mindenki hallott már, legyen háziasszony vagy sem. Arról viszont kevesen tudnak, hogy miért is nevezik ezeket jénainak. A hőálló üvegekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatásáért, Kiss Andrea szakértővel beszélgettünk.

Naturportal: A jénai üveg edény méltán híres messze földön. Miért hívják ezeket az üvegeket jénai üvegnek?

Kiss Andrea: 

Sokan nem tudják, de nagyon egyszerű erre a kérdésre a válasz. Azért nevezik jénainak, mert a Németországban található Jénában gyártották őket. Otto Schott nevéhez fűződik ennek a boroszilikát hőálló anyagnak a feltalálása, ami még az 1900-as évek elejére tehető. A hagyományos jénai edények ebből a boroszilikát üvegből készültek.

Aki nem foglalkozik üveggel és a boltba betérve sütőbe helyezhető üveg edényt keres, az mindenki “jénai üveg”-ként emlegeti, mert ez terjedt el a köztudatban. A hagyományos jénai esetében ez meg is állja a helyét, de napjainkban már az edzett, hőkezelt üvegre is ezt a kifejezést használják. Pedig egy boroszilikát üveget nem lehetne egy kalap alatt emlegetni az edzett üveggel.

Naturportal: Milyen anyag a boroszilikát és miben más, mint az edzett vagy a hagyományos üveg?

Kiss Andrea: 

Hogy jobban megértsük, kezdjük inkább az elején. A háztartásban alapvetően három fajta üveggel találkozhatunk: a normál, edzett és hőálló üvegekkel.

A legtöbb közönséges üveg szilícium-dioxid, mész, nátrium-karbonát és kis mennyiségű más ásványi anyag keverésével készül. Ez az úgynevezett normál üveg, amelyből ablaküveget gyártanak. Ez a legelterjedtebb. Az ivópoharaktól a savanyúságos üvegekig mindenre használják, mert sokoldalú és olcsó az előállítása.

Az edzett üveg, olyan normál üveg, amelyet a tartósság érdekében hőkezeltek. Kihangsúlyozom normál üveg! Mert ezt kevesen tudják. A hőkezelési folyamat során a normál üveg külsejét erősen lehűtik, így az gyorsan megszilárdul, míg a közepe lassabban hűl le. Ahogy a belseje lehűl, a merev, tömörített külső réteget húzza, ami az üveg közepét feszültség alá helyezi. A belső és a külső feszültség kiegyenlíti egymást. Ez az egyensúly teszi az üveget ellenállóbbá a töréssel és a hőhatással szemben. Az edzett üveg, nagyon sok forgalomban található asztali edény és sütőedény alapanyaga.

Az üveg kémiai összetételének, gyártási módjának vagy mindkettőnek a megváltoztatásával, az üveg ellenállóvá tehető a hirtelen hőmérséklet változásokkal szemben. Az ilyen üvegeket, nevezzük hőálló üvegnek. Ilyen a boroszilikát üveg (jénai üveg), amelynek összetételéhez legalább 5 % bór-oxidot adnak. Ezt az anyagot a kémiai korrózióval és a termikus sokkokkal szembeni ellenálló képessége miatt tartják nagyra, ezért ideális többek közt konyhai sütőedényekhez. A boroszilikát üveg ellenállóbb a hőhatással szemben, mint az edzett üveg.  

Naturportal: Sokat hallhattunk arról, hogy van olyan üveg, amely nyugodtan nyílt lángra is tehető, csak legyen benne folyadék. Melyik az?

Kiss Andrea:

Egy valóban boroszilikát üvegből készült termék (jénai üveg) 450° C-ig hőálló. Ez azt jelenti hogy nyugodtan tűzhelyre, nyílt lángra is rátehető (javasolt a lángelosztó használata), nem fog elpattanni, valamint nyugodt szívvel mosogatógépbe, mikrohullámú sütőbe is helyezhető. Indukciós betéttel, amely akármelyik Vasedény boltban beszerezhető, indukciós tűzhelyen is használható. A normál üveg és az edzett üveg nem bírja a hősokkot, így azokat nem javasolt nyílt lángra helyezni.

Naturportal: Hallani lehetett drámai történeteket arról, hogy hőálló sütőedények “felrobbantak” vagy a semmiből látszólag összetörtek. Amikor egy sütőedény váratlanul összetörik, az elég sokkoló és potenciálisan veszélyes lehet, arról nem is beszélve, hogy frusztráló, amikor tönkreteszi a családi ebédet. Erről mit tud mondani?

Kiss Andrea: 

Igen, valóban sok ilyen történet van. Azt hiszem rátappintott a lényegre. Itt jön az, hogy nem mindegy, hogy edzett üvegből készült edényt, vagy boroszilikát üvegből készült edényt teszünk ki extrém hőhatásnak.

Ne feledjük, hogy az edzett üveg, az egy normál üveg amit hőkezeltek.

Mint mondtam, az edzett üveg, a húzó zónában, az üveg közepén lévő területen energiát tárol, amelyet az üveg külső felületi összenyomódása ellensúlyoz. Ha tehát valami, például egy repedés vagy hiba megzavarja a tömörített külső réteget, és eléri a húzó zónát, az felborítja az egyensúlyt, és az egész darab apró kocka alakú darabokra törik. Néha az, ami megtöri a feszültséget egy edzett üvegen, nem olyan nyilvánvaló, és ennek következtében úgy tűnik, mintha az üveg a semmiből törne össze.

Az edzett üveg törését számos tényező okozhatja, de a leggyakoribb bűnösök a felületi sérülés, az extrém hőterhelés és a gyártási hibák, valamint gyakran ezek kombinációja.

felületi sérülések az üveg bármilyen durva bánásmódjából eredhetnek, például az üveg többszöri megkarcolása, leejtése vagy a mosogatógépben egy másik tárgyhoz való ütközéséből. Ez a sérülés gyengítheti az üveget anélkül, hogy teljesen összetörne. Más szóval, ha leejtünk egy üveget a padlóra, de az nem törik el, ne feledjük, hogy az ütközés szabad szemmel nem észlelhető sérülést okozhatott, és ez a sérülés hozzájárulhat a jövőbeni spontán töréshez.

hőterhelés egy másik tényező, amely az üveg spontán törését okozhatja. Nem maga a hőmérséklet okozza a feszültséget. Hanem az üveg egyik része és egy másik része közötti hőmérséklet különbség. Ha az egyik rész jobban vagy kevésbé tágul vagy zsugorodik, mint a másik, a közte lévő területen történik a feszültség. Szó szerint szétszakítja az anyagot. És ha történetesen van egy kritikus hiba abban a nagyobb feszültségű régióban a melegebb és a hidegebb terület között, akkor ott fog eltörni.

gyártási hibák olyan tökéletlenségek az üvegben, amelyek a darab készítése során keletkeznek. Ilyenek például a homokszemcsék vagy gázbuborékok.

Naturportal: Hogyan tudja egy laikus eldönteni egy termékről, hogy edzett vagy boroszilikát üvegből készült-e?

Kiss Andrea: 

Ezt elég nehéz eldönteni, de két fontos dolgot azért figyelembe lehet venni:

  1. A boroszilikát üvegből készült termékek 450° C-ig hőállóak. Amennyiben az alapanyag leírásban nem ezt a hőfokot látja, valószínű hogy edzett üvegről lesz szó.
  2. A boroszilikát üveg előállítása drágább, mint az edzett vagy a normál üvegé, így valószínű, hogy a boroszilikát üvegből készült termék drágább lesz mint az edzett üvegből készült társai.

Naturportal: A Trendglas JENA márkanév alatt futó termékek ha jól tudom boroszilikát üvegből készülnek. Miért részesítik a vásárlók előnyben ezeket a termékeket? Melyek azok a termékek amelyeket legszívesebben vásárolnak?

Kiss Andrea:

Igen, a Trendglas Jena termékek boroszilikát üvegből készülnek és szerintem ritkaságszámba mennek.

jénai üveg, Glas Shop, jénai üveg teáskanna

A mai fura világban az emberek vágynak a pihenésre, meghittségre, hogy el tudják engedni a mindennapi stresszt és feszültséget. Olyan életérzésre vágynak amit meg tudnak teremteni maguknak otthon bekuckózva, gyertyafényben, egy jó kis tea vagy kávé mellett mellett, egyedül vagy barátokkal összeülve. Így, a kedvenc és legtöbbet látogatott kategória a Tea Világa. Itt, csak hőálló üveg teáskannából több mint 50 fajta megtalálható, a 0,3 literestől a 2 literesig, ezért a hagyományosabb stílust kedvelő vásárlók is éppúgy megtalálják a nekik tetsző teáskannát, mint egy dizájn díjas termékre vágyó, egy allergiás vagy egy gyógynövény teát kedvelő vásárló, akinek fontos hogy a teafű ne érintkezzen fémmel és hogy a termék könnyen tisztán tartható legyen. Ezek a termékek ráadásul nyílt lángra is tehetők, és teamelegítő is választható hozzájuk, mely meghittebbé teszi a bekuckózást, a beszélgetéseket.

NATURPORTAL10 kuponkóddal most 10 % kedvezménnyel vásárolhatsz!

KATTINTS IDE A TEÁK VILÁGÁHOZ!

 

jénai üveg, Glas Shop, kulacs

De nemcsak a teáskannákat kedvelik ám. Egyre nagyobb érdeklődést tapaszatalok a hőálló üvegpalackok terén, melyeket első sorban az egyre tudatosabban élő emberek vásárolnak, akinek számít a saját és családjuk egészsége valamint a környezetvédelem. Így nagyon sokan lecserélik a műanyag palackjaikat üvegre. A legnagyobb népszerűségnek az 1 literes és 0,5 literes palackok örvendenek. Kapható hozzájuk egy hőtartó neoprén huzat, mely nemcsak csökkenti a palack eltörésének veszélyét, de hosszabb ideig melegen vagy hidegen tartja a beletöltött folyadékot. A sok folyadékot fogyasztók, sokat utazók, sportolók is kedvelik nagyon. Én személy szerint sportoláshoz szoktam használni, mert magammal tudom vinni, valamint a kávémat szoktam inni belőle ha hosszabb útra megyek, mert sok ideig melegen tartja, nem csöpög és könnyen tisztítható.

NATURPORTAL10 kuponkóddal most 10 % kedvezménnyel vásárolhatsz!

KATTINTS IDE A HŐÁLLÓ ÜVEGPALACKOKHOZ !

 

jénai üveg, Glas Shop, kávés kanna

De ha már kávé, meg kell említenem hőálló üvegből készült kávékészítőket is, melyek egyre népszerűbbek nemcsak a baristák de az ínyencek körében is. Otthonra, de kávézókban is kiválóan használható csepegtetős kávékészítőink vannak, melyek főleg azoknak a vásárlóknak érték, akik kedvelik a különféle pörkölésű kávéspecialitásokat, akik egy rituálénak élik meg a kávékészítést, kávézást és akiknek nem mindegy ízben és látványban sem, hogy van elkészítve a kedvenc kávéja.

NATURPORTAL10 kuponkóddal most 10 % kedvezménnyel vásárolhatsz!

KATTINTS IDE A KÁVÉKÉSZÍTŐKHÖZ !

 

De nagyon sok termékünket kedvelnek még ezeken kívül, mint hőálló üveg vízforralók, üveg konyhai tárolóedények, gyógyszertári üvegek (gyógynövényeknek például), üveg szívószálak és poharak.

Van még egy utolsó, de nagyon fontos dolog ami miatt ezeket a termékeket részesítik előnyben a vásárlók, éspedig, hogy van alkatrészellátás.

Ez azt jelenti, ha eltörik egy szűrő, tető vagy alátét, netalán eltűnik egy kupak, nem kell az egész terméket újból megvenni, elég ha csak azt a bizonyos alkatrészt megrendelik.

Tudnám még sorolni, hogy mi az amiért szeretik termékeinket, de röviden összefoglalva annyival zárnám, hogy higiénikusak, letisztultak, elegánsak, csöpögésmentesek, nem veszik át az ízeket és szagokat, nem színeződnek el és semmilyen egészségre káros összetevőt nem adnak ki magukból. Élvezet bennük sütni, főzni, tárolni, felszolgálni de akár fagyasztani is (- 35°C-ig). Bármely konyhában jól mutatnak, így férfi és női ajándéknak is nagyon sokan viszik.

Naturportal: Hol gyártják ezeket az üveg termékeket, illetve hol lehet megvásárolni őket?

Kiss Andrea:

Családi manufaktúrában készülnek a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel az eredeti jénai minőségben, német alapanyagból. Ezek a termékek több mint 50 országban megtalálhatók.

Ha szeretnél Te is eredeti jénai üvegből készült hőálló termékeket otthonodba magadnak vagy szeretteidnek ajándékba, akkor a NATURPORTAL10 kuponkóddal most 10 % kedvezménnyel a Tiéd lehet!

A TrendglasJENA üvegtermékek teljes kínálatáért kattints ide!

A szerző

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres jelenlegVissza az oldalra