Barion Pixel

Japán szauna, vagyis Iyashi Dôme.

A felkelő nap ágya, a japán szauna.

 

Köztudott, hogy Japán a tradíciók országa, ezért valószínűleg senki nem fog csodálkozni azon, hogy a Iyashi Dôme – „japán szauna” – története több mint háromszáz évvel ezelőtt kezdődik.

Noha a neve alapján a klasszikus finn szaunákra gondolhatunk, a Iyashi Dôme egészen más oldalról közelíti meg a megtisztulás ezen rítusát.

Több mint háromszáz évvel ezelőtt japán déli részén az emberek a forró vizű források melletti homokba ásták be magukat. Ezzel a módszerrel késztették izzadásra a testüket és szabadultak meg a bennük lévő toxinoktól.

Ez az évszázados méregtelenítő eljárás – amit „Suno Ryohonak” hívnak – adta az alapötletet Shigeru Uemura professzor számára a japán szaunaágy kifejlesztésére.

 

Japán szauna Iyashi Dôme

 

Az Iyashi Dôme a szervezetre történő jótékony hatását, eredményességét a méregtelenítés, karcsúsítás és öregedés lassítása terén ma már tudományosan is bizonyították.

Ennek is köszönhetően a Iyashi Dôme-ot a világ 30 országának számos klinikája, exkluzív szállodája, SPA- és wellness-központja alkalmazza terápiás jelleggel.

Jó néhány éve már idehaza is elérhető a Iyashi Dôme által nyújtott hőterápia. Közülük az egyik stúdió tulajdonosa Méhész Mónika.

A sikeres üzletasszony a Clean Up Grand Service Kft. alapítója.

Méhész Mónika nem csak sportolói múltja és életvitele, hanem holisztikus szemlélete okán is nyitott volt arra, hogy a japán szaunával új csatornát nyisson a vállalkozói karrierjében.

 

Iyashi Dome, Iyashi Dome ágy, japán szauna, Méhész Mónika

 

Barna András (B.A.).: Hol találkoztál először Iyashi Dôme ággyal és terápiával?

 

Méhész Mónika (M.M.).: Egy ismerősöm hívott meg a szalonjába, aki tudta rólam, hogy szeretek sportolni és elkötelezett vagyok a tekintetben, hogy odafigyeléssel sokáig lehet egészségesen élni.

Egyszóval: hiszek a preventív dolgokban. Persze ahhoz, hogy ez filozófia megállja a helyét, nagyon sok mindenre oda kell figyelni.

Az étkezéstől kezdve a mentális egészségig, ugyanakkor ennek a szemléletnek egy nagyon fontos pillére lehet a Iyashi Dôme ágy is.

Három éve találkoztam először a japán szaunaággyal, azóta számos megélt saját és mások által elmesélt tapasztalat. Sőt sikersztori után ma már tudom, hogy ezeknek a hőterápiás kezeléseknek ott kell lennie az egészségmegőrzésben.

B.A.: Miről van itt szó, miben különbözik ez az ágy, a japán szauna a finn típusú szaunától?

M.M.: Ellentétben a finn szaunákkal, ahol a levegőt melegítve izzad az ember, itt a test belülről melegszik.

Iyashi Dôme a szervezetet belülről melegíti fel, ezért az ágyban a hőmérséklet alig több, mint 40 fok, mégis úgy izzad benne az ember, mintha egy 90 fokos hagyományos szaunában ülne.

Egy kezelés alkalmával akár 1200 ml izzadságot veszthetünk és eközben 600 kcal-t is eléget a szervezet.

B.A.: Nagy vonalakban elmondod, miként is működik?

M.M.: A távoli infravörös sugarak felfedezését William Herschel német születésű brit csillagásznak köszönhetjük. Ő az, aki rájött arra is, hogy a hőt egy „láthatatlan fény” formájában is továbbítani lehet.

Az infravörös sugarak tehát nem a levegőt – ami nagyon kevés hőt tárol -, hanem a tárgyakat melegítik fel.

Ezt az alapelvet fejlesztette a legmagasabb szintre Shigeru Uemura professzor és orvos csapata.

A Iyashi Dôme a 21. század japán technológiája, mely az távoli infravörös sugarak kibocsátásához úgynevezett „fekete karbont” alkalmaz.

A szénpanelek mellett vannak, titán golyók és aranyszálak is, és miután a berendezés teljes egészében manufaktúrában készül minden részlete a legmagasabb minőségben kidolgozott.

B.A.: Mit tesz a hőterápia?

M.M.: A Iyashi Dôme kezelés – ami 30-40 perc – tulajdonképpen egy hősokk.

A szervezet a belső melegedés hatására egy lázas állapotot szimulál.

Ennek következtében a testünk immunválasza a hatszorosára emelkedik és a hősokk fehérjéket termel, ami kijavítja a sérült sejteket, az egészségeseket pedig regenerálja.

A terápia a testünk minden porcikájára kihat: méregtelenít, hozzásegít ahhoz, hogy a nehézfémek távozzanak a szervezetből, elősegíti a zsigeri zsírokból történő fogyást, kisimítja a bőrt.

A kezelés során az alfa hullámoknak köszönhetően pedig segít a tökéletes relaxáció elérésében, ami oldja a stresszt – mindezt fáradság és kockázatok nélkül, hiszen a kezelés nem terheli meg a szívet.

Nagyon fontos, hogy a Iyashi Dôme nemcsak arról szól, hogy félórára befekszünk egy kezelésre, a szeánsznak része az illatok, a zene és tudásátadás is.

Itt kell megjegyeznem, hogy Shigeru Uemura professzor és dr. Futó Gábor, aki a hőterápia és hőterápiás kezelések szakértője.

Rendszeresen vezetnek életmód táborokat, hogy minél több emberrel megismertessék a hősokk fehérjék jótékony hatását.

Ami egyébként a hétköznapokban is termelődik bennük, ha lázasak vagyunk vagy akkor, ha például lefutunk 20 kilométert, de ezek csak ideiglenes hőtartományi állapotok.

B.A.: Milyen terápiás gyakoriság javallott?

M.M.: Jellemzően heti egy alkalom az ideális gyakoriság, de aki mondjuk azért jön, hogy gyorsabban fogyjon, az kétszer is ellátogat.

Ez mindig attól függ, ki miért, milyen ok miatt jár hőterápiára. Számosan regenerálódásért vagy rehabilitációs céllal jönnek el hozzánk vagy éppen azért, mert a természetgyógyásza javasolta.

A kezelések ritmikusságában jól tetten érhető, hogy a rendszeresség emelt szinten stabilizálja a hősokk fehérjéket, ezáltal pedig magasan tartja az ellenálló-képességünket.

Miután ez egy stimulált állapot, egy e körben végzett tanulmány szerint három nap kezelés-kihagyás után a szervezet visszaáll az eredeti szintjére.

Ha valakinek csak egészségmegőrzés vagy regenerálódás a célja, annak elég a heti egy alkalom.

B.A.: Hogyan kell elképzelni egy ilyen kezelést a japán szaunában?

M.M.: Egy vadonatúj stúdiót rendeztünk be a XIV.. kerületi Kalapács utca 13/c-ben, ahol kiszélesített szolgáltatással várjuk a vendégeinket.

Aki hozzánk ellátogat – első alkalomra gondolok – azzal mindig tartunk egy rövid konzultációt. Megbeszéljük, hogy mi a célja a kezelésekkel, honnan hova szeretne stb.

A program megkezdése előtt a vendégek hidrogénnel dúsított vizet kapnak. A vízben egy japánból vásárolt – különleges, szintén hidrogénben gazdag – különleges sót oldunk fel, amelynek Terhertz sugárzása is van.

Ez utóbbi nagyban segíti a sejtregenerációt. Az ágyba ruha nélkül kell befeküdni, de a fej kint van a kezelés alkalmával.

Az első húsz percben úgy tűnik, mintha nem történne semmi. Ez után az utolsó tíz percben érezhető igazán, hogy beindult a belső hőtermelés, miközben az ágyban – ahogy korábban említettem – a hőmérséklet alig több, mint 40 fok.

A kezelés végén a lepedőn kirajzolódott izzadságfoltok, azok színe utal arra, hogy a folyamat során milyen méreganyagok távoztak.

Az Iyashi japánul jóllétet jelent, de szabad fordításban nyugtat, old, gyógyít jelentéssekkel is bír.

A Iyashi Dôme pedig egy háromszáz éves tradíció és terápia újkori reinkarnálódása a technológia által.

Nem követ trendet, hanem teljesen új szemszögből közelíti meg méregtelenítés és ezáltal az egészségmegőrzés lényegét is, amiben én teljességgel hiszek.

Stúdiónkban a kezelések 40 percesek és alkalmanként 15 ezer forintba kerülnek, de vannak kedvezményes bérletkonstrukcióink is és SZÉP kártyát is elfogadunk.

A kezelések részletes menetéről és a Iyashi Dôme ágyról még több információval szolgálunk  weboldalunkon.

Cím: Budapest, XIV. Kerület Kalapács utca 13/c

 

Kattints ide a részletekhez!

 

 

A szerző