Barion Pixel

Az ételek elkészítésének egyik módja a fermentálás receptek sokasága készíthető vele.

Most te  is bővítheted a saját és mások fermentált ételek receptgyűjteményét!

Fermentálás receptek 2023 – új verseny kiírás

Receptversenyt hirdet a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Elhízástudományi Társaság.

A recept versennyel gyakorlati példát szeretnénk mutatni az „Ételed legyen a gyógyszered” életfelfogáshoz.

Napjainkban egyre több civilizációs betegség válik népbetegséggé, aminek hátterében immunrendszerünk fokozatos gyengülése áll.

Ételeink alapanyagainak termesztése, feldolgozása, tartósítása aggasztó mértékben távolodik a természettől.

Immunrendszerünk legnagyobb része a bélrendszerünkben található, a fermentálás pedig az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy a mikrobiom egyensúlyát helyreállítsuk.

Őseink konyhájának fontos része volt a fermentálás (savanyítás, kovászolás, erjesztés), amit az ázsiai konyha még őriz, de az európai konyha mintha elfelejtette volna.

A régészeti emlékekben legalább tízezer éves leletek bizonyítják, hogy már akkoriban is fermentáltak, olyannyira, hogy i. e 2000 körül Kína hunok lakta részén már létezett a savanyú káposzta receptje.

Mára szinte elfelejtettük, hogy a kovászos uborkán és a savanyú káposztán kívül más ételeket is lehet fermentálni, azaz tartósítószerek nélkül tartósítani.

Az erjesztéssel ugyanis tejsav keletkezik, ami természetes módon tartósítja az ételt.

Ma már azt is tudjuk, hogy a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentálással.

Ráadásul a fermentálás az elhízás szempontjából is fontos, mert átalakítja a bél mikroflóráját úgy, hogy a jó baktériumok arányát növeli, ami erősíti az immunrendszerünket, és segíthet a fogyásban is.

2022. évi receptverseny tapasztalatai

Már a tavalyi receptversennyel is a rég elfelejtett tudást szerették volna újraéleszteni.

A jobbnál jobb receptek bizonyították, hogy ezekből az ismeretekből megmaradt annyi, amennyi elég a tudatos, gyógyító konyhaművészet újraindításához.

A recepteket a fermentálás iránt elkötelezett zsűri bírálta el, a nyereményeket ünnepélyes díjátadó keretében adták át 2022 szeptemberében.

Kiderült, hogyan lehet fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni, sőt, az édes-kovászos gyümölcsös kalács mellé, sós-kovászos kecskesajtos kalács is süthető.

Csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből, köleses-húsgombócos töltött káposztát, vagy éppen curry füves-fokhagymás fermentált cukkinit és fermentált édesburgonya hasábot is.

A tavalyi nyertes recepteket megjelentették nyomtatásban is, a „Fermentált ételek receptversenye” című kiadványban, melyben a díjátadón készült fotókon az elkészített, és kóstolásra kínált ételek is láthatók.

 

A tavalyi győztes receptekhez kattints ide!

 

Idei recept versenyükkel is arra szeretnénk ösztönözni pályázóinkat, hogy kísérletezzenek otthon, hogy hozzanak létre egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhát, amivel nemcsak finom ízeket csempészhetnek az étrendbe, hanem egészségesebbek is leszünk tőle.

2023. évi fermentált ételek pályázati kiírás

Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók a társbetegségekkel együtt, vagy ha már megtörtént a gyógyító konyha receptjeivel visszataláljon az egészség útjára.

Az elbírálás szempontjai

Az étel-ital – legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb. – megfeleljen a fermentálás szabályainak.

(Erről az interneten is tájékozódhatsz!)

A receptek hozzávalóit kérik megadni, a recept után pedig kérik, hogy írd le a használt fűszer, összetevő (összetevők) élettani hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tartasz.

Várják az ételről-italról készített fotóikat is, ezek hiányában érvénytelen a pályázat!

Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, valamint automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének megjelentetéséhez!

Akik elbírálják a recepteket

B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke

Dr. Csicsor János vegyészmérnök

Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke

Horváth Szilárd az MTVA szerkesztő-műsorvezetője

Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője

Páncsity Ferenc EM Technológia szakértő

Siklován Attila élelmiszeripari szakember

Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

 

A pályázatokat e-mailben kérik a következő címre eljuttatni

receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Beküldési határidő: 2024. március 25.

Fermentáljon Ön is, hogy biztosíthassa családja és gyermekei egészségét!

A legjobb recepteket ismét megjelentetik!

A tavalyi receptverseny győzteseinek receptjeit az alábbi linken elérhető könyvben találhatod:

 

A tavalyi győztes receptekhez kattints ide!

 

 

A szerző