Barion Pixel

A dohányzásellenes törvény hatályba lépése óta jelentősen visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma Nagy-Britanniában. Sokan már az otthonukban is alkalmazzák a dohányfüst-mentes életet.

A Paediatrics című folyóiratban közölt tanulmány szerint a zárt légterű nyilvános helyeken való dohányzás betiltása utáni első évben 12 százalékkal esett vissza a súlyos asztmás roham miatti kórházi felvételek száma. A londoni Imperial College kutatói 2002 áprilisáig visszamenőleg tanulmányozták a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) adatait. Az eredmények szerint a dohányzásellenes törvény 2007 júliusi bevezetése előtt a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma évente több mint 2 százalékkal növekedett.

cigi_gyerek

Ezen adat figyelembe vételével a szakemberek kiszámították, hogy a hatályba lépést követő 12 hónapon belül 12 százalékkal, majd a következő két évben 3-3 százalékkal esett vissza az asztmás roham miatti betegfelvételek száma. Ez számszerűsítve nagyjából 6800-zal kevesebb esetet jelent – adta hírül a BBC News.

Dohányfüst-mentes élet

A csökkenés minden korosztályra és nemre, életkörülményektől függetlenül érvényes volt – húzták alá a kutatók. A törvény hatályba lépését megelőző viták szerint a zárt légterű nyilvános helyek alkalmazottait meg kell védeni a passzív dohányzás ártalmaitól. A kritikusok egy része akkor azzal érvelt, hogy a törvény bevezetése után a dohányosok többet fognak otthon rágyújtani, ezzel veszélyeztetve a családtagjaik egészségét.

A mostani tanulmány készítői szerint azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy sokan már az otthonukban is ragaszkodnak a dohányfüst-mentességhez. Mint arra a kutatást vezető Christopher Millett rámutatott, az emberek a nyilvános helyeken tapasztalják meg a korlátozás előnyeit. Ennek hatására döntenek úgy, hogy a saját otthonukban is alkalmazzák a tilalmat. “Mindebből a gyerekek is profitálnak, hiszen kevésbé vannak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak” – hangsúlyozta a szakember.

Az eredmények megerősítik a dohányzásellenes törvények jótékony hatásait elemző észak-amerikai és skót tanulmányokat is. Skóciában szintén visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma a tilalom bevezetése után. Nagy-Britanniában pedig a szívroham miatti kórházi felvételek aránya is csökkent a törvény hatályba lépését követően.

http://www.bbc.co.uk/news/health-21067532

MTI

A szerző