Barion Pixel

A cukor káros hatásai eléggé közismertek. Az azonban már kevésbé ismert, hogy több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik. Ez derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból. A tanulmány rámutatott továbbá arra is, hogy a transzzsírok korlátozásán túlmenően az élelmiszerek cukortartalmát is mérsékelni kellene.

A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányban több tízezer amerikai cukorfogyasztását, valamint a szívbetegségekkel kapcsolatos halálozások adatait vetették össze a szakemberek. Azt látták, jelentős összefüggés mutatható ki köztük – tudósított a BBC hírportálja.

A cukor káros hatásai közé tartozik, hogy hízást okozhat, a túlsúly pedig a növeli a szívbetegségek esélyét, és ezzel a kockázattal az embereknek tisztában kell lenniük – figyelmeztettek a kutatók.

cukor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a hozzáadott cukor nem lehet több a napi kalóriabevitel tíz százalékánál, ez férfiaknál nagyjából 70, nőknél 50 gramm.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a felnőttek és a gyermekek többsége túl sok cukrot fogyaszt. A káros mennyiséget nagyrészt keksz, torta, csokoládé és más édességek, illetve szénsavas üdítők és gyümölcsitalok formájában veszi magához.

Azok számítanak magas cukortartalmú ételnek, melyek száz grammja 22,5 grammnál több cukrot tartalmaz, ezt a csomagoláson el lehet olvasni.

“Évek óta ismerjük a telített zsírok túlzott fogyasztásának veszélyeit. A megfigyelés eredményeként az élelmiszeripar az egészségtelen zsírok jó részét cukrokkal helyettesítette. Most olyan élelmiszerek fejlesztésére van szükség, amelyek nemcsak a telített zsírokból, hanem a finomított, hozzáadott cukorból is keveset tartalmaznak”. Ezt Naveed Sattar, a Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértője közölte.

Forrás:
http://www.bbc.co.uk/news/health-26020017
MTI

A szerző