Az alkohol hatása nem mindig kedvező, bár kétségkívül rendelkezhet kedvező élettani hatásokkal is. Valószínűleg itt is a mértéktartás a fontos!

A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bőrrák kialakulásának esélyét. Olyan láncreakciót indíthat el a szervezetben, amely a bőrt sebezhetőbbé teszi a daganattal szemben – állapította meg egy új kutatás.

Az emésztés során a szeszes italok etilalkoholja acetaldehiddé alakul. Ez a vegyület pedig érzékenyebbé teheti a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben – idézte a BBC a British Journal of Dermatology című szaklapban megjelent tanulmányt.

 

Tanulmány az alkohol hatása tekintetében

sör, alkohol hatása Több ezer résztvevő adatait tartalmazó 16 különböző tanulmány elemzésével a kutatók az alábbi következtetésre jutotak. Napi egy vagy annál több alkoholos ital, vagyis fél liter sör, illetve egy pohár bor fogyasztása 20 százalékkal növeli a bőrrák kockázatát.

Az adatok alapján a rizikó arányosan emelkedett az alkoholbevitellel. Aki napi 50 gramm etilalkoholt, vagyis négy pohár bort, esetleg annál is többet fogyasztott, annál akár 55 százalékkal is nagyobb eséllyel lépett fel a melanóma – a bőrrák legsúlyosabb formája -, mint azoknál, akik nem, vagy ennél ritkábban, csak alkalmanként ittak.

Eva Negri, a tanulmány egyik szerzője, a Milánói Egyetem kutatója elmondta. UV-sugárzás jelenlétében az alkohol módosíthat a szervezet immunrendszerének működésén, ezzel pedig sokkal súlyosabb lehet a sejtek károsodása, így nagyobb a bőrrák megjelenésének veszélye is.

Forrás:
http://www.bbc.co.uk/news/health-25930184
MTI

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!