Barion Pixel

Az egészségmegőrzés és az aktív időskor minden körülmények között fontos, ám idős korban erre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Ehhez érdemes lehet a lehetőségekhez mérten aktívan tölteni a nyugdíjas éveket, akár valamilyen munka formájában is.

Passzív vagy aktív

A munkával töltött évek életünk jelentős hányadát kitöltik, így a nyugdíj az általános vélekedés szerint is a jól megérdemelt, békés pihenés időszaka. Ez a megoldás lényegében abszolút tradicionálisnak mondható, így természetesen ma is tartja magát, még ha a nyugdíjazás feltételei időközben módosultak is. Kérdés persze, hogy jelen körülmények között ez a rendszer fenntartható-e, de ennek megvitatása más lapra tartozik. Ami esetünkben a lényeg, az a nyugdíjas évek méltó eltöltése.

A dolgos évtizedek után a legtöbben természetesen valamivel passzívabb mindennapokra, békésebb életre vágynak. Ezen a téren sem érdemes azonban átesni a ló másik oldalára, hiszen az aktivitás az egészségmegőrzés szempontjából is fontos. Az, hogy ki milyen elfoglaltságot választ, abszolút szubjektív és természetesen azon is sok múlik, hogy mennyit bír el a szervezet. Mindenesetre abszolút egészségesnek mondható a rendszeres mozgás, akár egy könnyebb séta keretében is.

Ha valaki a fizikai frissesség mellett a szellemi frissességét is szeretné megőrizni, ebből a törekvésből akár a nyugdíjkiegészítését is megoldhatja. Erre szolgál a nyugdíjas munka lehetősége, mely kifejezetten azoknak szól, akik a nyugdíjazásuk utáni években is szeretnének aktívak maradni a munka világában is. Persze nem állíthatjuk, hogy ez a megoldás mindenkinek való és azzal sincs semmi probléma, ha a pihenés mellett döntenek, ám nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel.

aktív időskor, nyugdíjas évek

Végtelen lehetőségek

A nyugdíjas munka nagy előnye, hogy az esetek többségében semmilyen kényszer nem kapcsolódik hozzá. Előfordulhat persze az is, hogy a nyugdíj összege nem elegendő a megélhetéshez. Így a munkavállalás a nyugdíjas kor elérése után sem választás kérdése, de szerencsére ez a ritkább. Alapvetően tehát azt mondhatjuk, hogy a nyugdíjas munka az esetek többségében szabad döntés kérdése, ezáltal pedig a válogatás kényelme is az idősebb munkavállalók sajátja.

A cégek többsége ugyanolyan feltételek mellett fogadja a nyugdíjas munkaerőt, mint az aktív korúakat sőt, sok esetben kifejezetten nyugdíjas dolgozókat toboroznak. Bizonyos munkakörök ugyanis éppen rájuk lettek szabva, hiszen a tapasztalatra mindenképp szükség van hozzájuk, de már nem annyira megterhelőek, mint a hagyományosabb álláshelyek. Ettől függetlenül persze a nyugdíjas munka keretébe bőven beleférnek ez utóbbiak is, ha valaki ezeket keresi.

A cégek számára egyébként is megéri a nyugdíjas munkavállalók alkalmazása, hiszen a bérüket nem terhelik járulékok, így mindkét fél számára előnyös megállapodások születhetnek. Ezért is mondhatjuk azt, hogy a nyugdíjas munka lehetősége az álláspiac egyik fontos szegmensét képezi. A munkakörök, a munkarend és a teremtett feltételek persze eltérőek lehetnek, de szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a számára ideális opciót, mellyel aktív maradhat a munkaerőpiacon.

Első az egészség

A fentiek mellett is fontos kiemelni, hogy a legfontosabb szempont mindig az egészség megőrzése, így a nyugdíjas munka során sem érdemes senkinek túlhajszolni magát. Ez ugyanis csupán egy lehetőség arra, hogy az idősebb korúak úgy maradjanak aktívak, hogy közben munkájukkal segítenek másokat, hasznosan töltik a mindennapokat és ezért cserébe még jövedelemhez is jutnak. A nyugdíj alapvetően továbbra is a jól megérdemelt pihenés időszaka, így mindig ezt kell szem előtt tartani.

Az álláspiac számos nyugdíjas munka lehetőséget kínál azok számára, akik úgy döntenek, hogy ilyen fronton is aktívak maradnak. Nem érdemes azonban kapkodni, szánjuk rá az időt a keresésre és csak olyan munkák kapcsán tegyünk erőfeszítéseket, melyek valóban teljes mértékben megfelelnek az igényeknek. A munkával töltött évtizedek után már senki nem támaszthat túlzó elvárásokat a nyugdíjas munkavállalókkal szemben. Így mindenképpen érdemes a helyén kezelni a lehetőséget.

Az online állásportálok fejlett keresőmotorjai által már kifejezetten a nyugdíjas munka kategóriában is körülnézhetünk, de jellemzően a hagyományos álláshelyek is ugyanúgy rendelkezésre állnak. A fő szempont minden esetben a saját megelégedésünk és a lehetőség, hogy nyugdíjas korban is olyan munkát végezzünk, melyet mi magunk és élvezünk és hasznosnak gondolunk. Az álláskínálat erre minden lehetőséget megad, így ha a cél az aktív időskor, akkor érdemes átnézni az aktuális palettát.

A szerző