Barion Pixel

Szakértőnk tollából: Franyó Anna

Képeslap, bevásárló cetli, naptár: régebben hozzátartozott a hétköznapjainkhoz, hogy előkaptuk a papírt és a tollat és lefirkantottunk valamit. Érdemes-e ma még erőltetni a kézírást? 10 ok, amiért még ma is érdemes kézzel írni

Néhány évvel ezelőtt még teljesen normális volt, ha valaki papírral és tollal a táskájában felszerelkezve indult el reggel otthonról. Ma már az tűnik furcsának, ha valaki kézzel írt feljegyzéseket olvasgat, netán füzetbe jegyzetel.

Ma elővesszük a telefonunkat és a digitális naptárt használjuk, az emlékeztetők közé véssük fel a teendőinket és e-maileket írunk. A hagyományos kézírás azonban nemcsak nosztalgikus érzéseinknek hiányzik, hanem hiánya nagy veszteség az agyunknak is.

Itt van 10 ok, amiért érdemes kézzel írni

 1. Időt spórolunk
  Egy amerikai tanulmány felmérte, hogy a gyerekek kézzel gyorsabban írnak, mint amikor billentyűzetet nyomkodják.
 2. Választékosabban fejezzük ki magunkat
  Aki kézzel ír, annak az írás előtt végig kell gondolnia, mit szeretne közölni, ezért az írás hatékonyabb és átgondoltabb lesz.
 3. Fokozza a kreativitásunkat
  Ahogy jobban koncentrálunk a tartalomra, úgy lesz egyre szemléletesebb a stílusunk. A fenti tanulmány azt is megállapította, hogy a kézzel írt történetek megfogalmazása sokkal kreatívabb, mint a számítógépen megírtaké.
 4. Könnyebben tudunk tanulni
  Ha tanulás közben jegyzeteket készítünk, azonnal kétszeres hasznunk származik belőle. Egyrészt itt is időt spórolunk a kézírással a billentyűzet nyomogatása helyett. Másrészt szinte beleég az agyunkba az, amit kézzel írunk le könyvek olvasása közben.
 5. A változatosság gyönyörködtet
  Míg a nyomtatott „a” betű mindig ugyanúgy fog kinézni, addig nincs két egyforma vonal a kézírásban. Az agyunk azonban sokkal jobban meg tudja jegyezni a változatos formákat, mint az egyöntetű, egysíkú megjelenést.
 6. Kézírásunk egyedi és megismételhetetlen
  Romantikus érzéseket ébreszt bennünk, ha arra gondolunk, hogy különlegesek vagyunk. Míg az orrunktól a frizuránkon keresztül a ruházatunkig rengeteg mindenen tudunk változtatni, amikor csak akarunk, a kézírásunkon nem! A kézírásunk olyan egyedi, mint egy ujjlenyomat.
 7. Edzi az agyunkat
  Agyunk a kezünkkel gondolkozik. Aki kézzel ír, az folyamatosan szinten tartja finom motorikus képességeit, ezáltal olyan agyi területeket aktivizál, mint a gondolkodás, nyelvtanulás, emlékezés. Ezek a területek a gépelésnél gyakorlatilag ki vannak kapcsolva.
 8. Jobb memóriánk lesz
  Kézzel írni sokkal megerőltetőbb, mint géppel. Nemcsak jegyzeteket tudunk jobban megjegyezni, ha kézzel írunk, hanem időpontokat, feladatokat és neveket is.
 9. Jobban megértjük a mondanivalót
  Nemcsak könnyebben jegyzünk meg dolgokat, ha kézzel írjuk le őket, de jobban meg is értjük őket. Az írás folyamata, a toll fogása, a leírt szavak látványa vizualizálódik a saját kézírásunkban.
 10. Szerelmes üzenet
  Végül, de nem utolsó sorban, ki ne becsülne meg jobban egy kézzel írt vallomást, mint egy Messenger üzenetet?

A szerző