Barion Pixel

Most a magyarországi biopiac Balaton parti lelőhelyeit vesszük górcső alá. A biopiacok egyre népszerűbbek. Mivel a Naturportal-on található Magyarország legteljesebb bio-, öko és termelői piac listája, mindig örülünk, ha e listánkat tovább bővíthetjük.

Nemrég volt alkalmam a Balatonnál járni és feltérképezni az ökopiac kínálatot. Hál’ Istennek e téren 2013-ban robbanásszerű fejlődés tapasztalható a Balaton környékén, azaz egyre nagyobb az igény a jó minőségű, vegyszer- és adalékanyagmentes élelmiszerekre. Természetesen a balatoni piacok is bekerültek a teljes listába, melyet itt találhatsz >>>>>>>BIOPIACOK. Lássuk tehát a balatoni piacokat részletesebben. Kérlek, hogy ha további öko vásárról van tudomásod, akkor akár a honlapon, akár a Facebook oldalunkon oszd meg velünk. Köszönjük szépen előre is!

Gyenesdiási biopiac Balaton – látványpiac – BAB

BAB, más néven Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac nyílt Gyenesdiáson, melynek keretében az első balatoni halpiac is megnyitotta kapuit. Biotermékek, kecsketejből készült termékek, különféle pékáruk, méz, bor kaphatóak a piacon. Emellett pedig különböző látványos bemutatókkal is várják az idelátogató érdeklődőket vasárnap délutánonként. www.gyenesdias.info.hu

Káptalantóti biopiac

Igazi békebeli piac hangulata kel életre a Tapolcától néhány kilométerre fekvő Káptalantótiban minden vasárnap. A piacnak otthont adó Liliomkertben saját készítésű finomságok és ajándékok várják a látogatókat, a vásárlás élményéhez remek hangulat, jó beszélgetések párosulnak.
Nyitva tartás: minden vasárnap

Káptalantóti Liliomkert (a Zánka felé kivezető úton)
Káli-medence, Balaton-felvidék
www.liliomkert.lapunk.hu

Tihany PIAC

Az Ökopiac megnyitásával igazi szombat reggeli, délelőtti program lett Tihanyban a vásárlás. Frissen illatozó kalács, tejeskávé házi sütemények csábítják a látogatókat, és akkor még egy szót sem ejtettünk a kihagyhatatlan langallóról és a gusztusos kolbászkákról, fasírtokról, amelyek sercegve pirulnak a vasserpenyőben. Mangalicakolbász, kenőmájas és friss hús is kapható. Gyümölcs, zöldség, különleges lekvárok, házi sütésű kenyerek, tucatnyiféle szörp és még többféle kecske- és juhsajt kínálja magát – nem csoda, hogy vásárlás nélkül lehetetlen hazatérni. A jó ízek mellett régi könyvek, antikvitás, kézműves termékek is kaphatók. És végre: itt a levendulaszappan, amelytől a hölgyek bőre még szebb, még lágyabb lesz.
Nyitva tartás: minden szombaton
www.tihany.hu, www.tihanyregio.hu

Vindornyalaki Vásár

Szent György naptól Szent Márton napig minden Vasárnap Vindornyalaki Vásárnap!
A magyar közmondás úgy tartja: Az vagy, amit megeszel!, és ez igaz a testi és a szellemi táplálékra egyaránt. Amit magunkhoz veszünk, befogadunk, beépítünk testünkbe és szellemünkbe az hatással van ránk, építő elemünkké válik. A Vindornyalaki Vásárnap rendezvénysorozat a VindornyalakArt  a la carte kínálata a testnek és a szellemnek.
Az ökopiacon jófajta, magyar földben termett, tápértékben gazdag ennivalóval tölthetik meg a kosarukat, hogy a szellem se szenvedjen hiányt semmiben, koncert és kiállítás teszi teljessé a kínálatot.
www.vindornyalak.hu

Termelői piac Hévízen

Kedd és szombat délelőtt valamint csütörtök délután termelői piacot tartanak Hévízen, melyet a helyi lakosokon kívül a külföldi és hazai vendégek is szívesen látogatnak. A magyar agrártermékek mellett iparművészeti árucikket is talál a vásárló. Háztáji zöldségek, gyümölcsök, sajt, sonka és kolbász. Minden, ami a magyar ízlésnek megfelel.
Az egészséges magyar élelmiszerek iránt egyre nagyobb kereslet van, mégis kiszorulnak a multik polcairól – vélekednek az őstermelők. Pedig a magyar konyha ízei pótolhatatlanok a világon. Már a hévízi élelmiszerpiac egész területén kínálják árujukat a kistermelők. Minden kipróbálható és megkóstolható. Senki nem vesz zsákbamacskát! Részletek a piac facebook oldalán!

Termelői piac Csopakon

A Balaton Borkúria udvarán, minden szombaton 7-14 óráig, a balatoni térség lelkes termelői, kézművesei árulják saját portékáikat.
Ízelítő a kínálatból: Kemencés lángos, Kürtős kalács, Házi száraz tészta, Füstölt pisztráng, Kerámia tálak, vázák, bögrék, Hagyományos mézek és mézkülönlegességek, Mangalicából és sertésből készült füstölt húsáru, Lekvárok, szörpök házi termesztésű és erdei gyümölcsökből, Kézműves sajtok, természetes joghurtok biogyümölcsökkel ízesítve, Nyáron friss zöldség és gyümölcs, élő balatoni hal!
Helyszín: Balaton Borkúria Csopak, Simoga köz 2.
www.balatonborgaleria.hu

Szent Mihály piac Balatongyörökön

Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály kápolna mellett található termelői és kézműves piac várja szeretettel a hazai termékek kedvelőit és előállítóit szombatonként 8-tól 14 óráig
www.szentmihalypiac.hu

és végül, de nem utolsósorban:

Biopiac Balaton – Biobalaton Öko- és Kézműves Piac Balatonfüreden

Malackrumpli Ételbár bio finomságokkal, delikátesz, termelői sajt üzlet, Kézműves Sörbár, házi sütésű kenyér, finomítatlan házi sajtolású olajok, szörpök, bio bor, házi kecsketej szappan és bio kozmetikumok, házi lekvárok, bio zöldség-gyümölcs, gyógynövény. Állandó és mobil piac. Az állandó piac minden nap, a “mobil” piac szombatonként tart nyitva.

http://biobalaton.hu, http://biobalaton.blog.hu/

A szerző