Barion Pixel
Az asztma kezelése sokféle módon történhet. Ha lehet, akkor válasszuk a minél természetesebb kezelési módokat.

Az egész év során életkortól függetlenül sokan szenvednek allergiától, még ha időben nem is feltétlen mindenki egyszerre. Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség: csak az Egyesült Államokban 7 millió gyermeket és 32 millió felnőttet érint, világszerte pedig 235 millió ember szenved asztmában. Az ezzel összefüggő halálesetek száma eléri a 180 ezret évente.
Az asztmás rohamot súlyos és visszatérő köhögés, sípoló légzés és légszomj jellemzi. A következmények az enyhétől akár az életveszélyesig is terjedhetnek. Megközelítőleg minden 12. amerikai szenved ebben a betegségben, melynek előfordulása az 1980-as évek eleje óta 60 %-kal nőtt. Ez tehát nem kizárólag az adott illető baja, hanem jelentős népegészségügyi probléma és hatalmas pénzügyi teher is egyben. A U.S. Centers of Disease Control szerint az asztmás betegek ellátásának éves költsége több mint 56 milliárd dollár. Ez magában foglalja a kórházi látogatásokat, a kezelés költségeit és a kimaradt munkanapokat is. Mindazonáltal az ilyen hatalmas kiadások ellenére a hagyományos asztmaellenes kezelés csak tüneti javulást nyújt.
Számos tényező válthat ki asztmás rohamot: fertőzés, gyulladás és szennyező anyagokra adott allergiás reakciók. A légutakat (hörgőket) bélelő simaizomsejtek – válaszul az ilyen ingerlő hatású anyagokra – összehúzzák és korlátozzák a légáramlást, ezáltal légzési nehézséget okozva.

Az asztma kezelése mikrotápanyagokkal

A Dr. Rath Kutatóintézet megvizsgálta1, hogy a mikrotápanyagok speciális keveréke hatással lehet-e a hörgők simaizomsejtjeinek különböző allergiás ingerekre (pl. hisztamin, bakteriális fehérjék és gyulladást okozó vegyi anyagok) adott válaszára. A kutatás tapasztalata szerint a mikrotápanyag-keverék minden esetben jelentősen gátolta a simaizomsejtek összehúzódását. Az egyes tápanyagok (C-vitamin, lizin, prolin és mások) mindegyike segített megnyugtatni a simaizomsejteket. Azonban ezeket kombinálva még nagyobb hatást lehetett elérni, mint az egyes komponensekkel egyenként. Ez is jól mutatja a mikrotápanyag-szinergia fontosságát.
Végeztek egy kisebb klinikai próbavizsgálatot2 is 45 és 75 év közötti asztmás betegekkel. Ezek a betegek három hónapig kaptak egy speciális mikrotápanyag-kombinációt, és időről időre légzésfunkciós vizsgálatoknak vetették alá őket. A harmadik hónap végére minden betegnek megnövekedett a tüdőkapacitása, sokaké majdnem duplája volt a vizsgálat kezdete előtti értéknek.
A Global Initiative for Asthma minden év május első keddjén rendezi meg az asztma világnapját, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és hogy javuljon az asztmások ellátása. A 2014. május hatodikai esemény témája: „Az asztma kontrollálható”. Az eredmények pontosan ezt bizonyítják. Egy egyszerű mikrotápanyagos étrendkiegészítéssel milliónyi asztmás beteg enyhítheti a tüneteit úgy, hogy közben sem az egészségét, sem a pénztárcáját nem terheli meg gyógyszerekkel.
1. V. Ivanov et al., American College of Nutrition 45th Annual Meeting, Sept, 2005
2. Cellular Health Communication, Vol 1, No. 1, 2001

Forrás:

Az anyagot szakmai partnerünk, a dr. Rath Kutatóintézet, Egészségszövetség és Egészségalapítvány bocsátotta a rendelkezésünkre. A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet kutatói, a tudományos alapokon nyugvó természetgyógyászat úttörői. Kutatásaik során a mikrotápanyagok kombinációinak hatékonyságát vizsgálják különböző betegségek ellen. www.drrathresearch.org

A szerző