Barion Pixel

Lassan az őszi időszakba lépünk: a nyári napsütés lassan-lassan átadja magát az ősz enyhülő napsugarainak, hamarosan erre a szezonra véget ér az önfeledt nyaralások, nagyszülőknél, nyári táborokban töltött napok, hetek időszaka.

Az újonnan közösségbe kerülő gyermekek szüleinél ez az időszak bizony okozhat némi fejfájást, hogy a kötelező tanszereken, kellékeken felül vajon hogyan készüljenek erre az új mérföldkövet jelentő időszakra.

A kicsik esetében mind az immunrendszer felkészítése, felvértezése, illetve a vegetatív idegrendszer támogatása a változásokkal teli időszakban egyaránt fontos feladat. A gyermekek ismételten visszatérnek az intézményekbe, a zárt közösségekbe, ahol a fertőző betegségek is könnyebben ütik fel a fejüket, és egyben rendkívül gyorsan terjedhetnek.

Íme, 5 illatos tipp, hogy mivel tudod támogatni a gyermeked sikeres iskolai / óvodai beilleszkedését

aromaterápiás, aromaterápia, illóolaj, HerbaTherapy

  1. Erősítsd az immunrendszert aromaterápiás módszerekkel

Számtalan tudományos kutatás létezik arról, hogy melyek a legfontosabb immunstimuláns illóolajok, érdemes már az iskolakezdés előtt megkezdeni a párologtatást, amely az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja az illóolajok használatának. A szaglás az egyik legősibb érzékszerünk, különleges szerepe van az érzelmi egyensúlyunk megtartásában is. Kisgyermekeknél nagyszerű választás lehet diffúzorban 3 csepp madagaszkári kámforfa és 4 csepp citrom illóolaj használata. Ez legfőképp „nappali” keverék, hiszen a madagaszkári kámforfa a vírusölő tulajdonságain felül az egyik legkiválóbb energiaszint-növelő illóolaj is, így az esti nyugalmi időszakban még inkább emelheti a gyermek aktivitását.

  1. Nyugtasd meg az idegrendszerét

Szülőként tudjuk, hogy talán ez a legnehezebb feladat, hiszen természetes érzés, ha az ismeretlentől félünk, némiképp szorongunk. Amennyiben ez az érzés a „bizsergető” állapoton túlmutat, és például alvási nehézséghez, szapora pulzushoz vezet, akkor érdemes bevetni a természet esszenciáit, aromaterápiás jótéteményeit. Számos illóolaj bír bizonyítottan antidepresszáns és szorongásoldó hatással – érdemes ezeket az illóolajokat az esti rituáléhoz, a lefekvés előtti szeánszhoz kötni. Kombinálni lehet egy kellemes, esti fürdő adta bensőséges pillanattal.

Az esti fürdővízhez, 2 kanál sóhoz adj 2 csepp mandarint és 5 csepp orvosi levendulát. Orvosi levendula esetén bebizonyították, hogy a nyugalmat hozó inger leginkább az olfaktorikus (szaglás általi) hatás hozza létre. Az illóolaj komponensek a vér-agy gáton átjutva fejtik ki nyugtató hatásukat. Érdemes tehát ebben a nyugtató, aromás fürdőben minimum 20 percet eltölteni. Így egy mini, napzáró szeánsz segítségével a napi pörgést kicsit magunk mögött hagyni. Ezt a tippet bátran merjük javasolni a nehezen megnyugvó – nemcsak gyermeki lelkek számára is!

  1. Beszélgessetek sokat!

Fontos teret adni az esetleg izguló csemeténknek, hogy elmondhassa, éppen mi zajlik benne – milyen iskolával kapcsolatos érzései, esetleg kételyei vannak. Sokat segíthet – a nehezen megnyíló gyermekek esetében – ha szerepjátékokkal, bábjátékkal tudja ventillálni közvetíteni az érzéseit.

Az esetleg nehezen kifejezésre kerülő érzések felszínre juttatásában a citrusfélék illóolajai, ezen belül is a bergamott illóolaj sokat segíthetnek. Nem szükséges bonyolult dologra gondolni: a játék mellett mintegy „háttérben futó programként” kapcsold be a diffúzorod 5-6 csepp édesnarancs és 3 csepp tömjén illóolajjal.

  1. Ki a szabadba!

Ameddig az idő is engedi, töltsetek minél több időt a szabadban, az aktív, nem kontrollált és irányított mozgás az egyik legjobb testi-lelki terápia úgy szülő, mint gyermekek számára. Semmi sem fejleszti úgy a gyermek kreativitását, anyanyelvi fejlődését, mint a szabad játék.

A napfény hatására szervezetünkben keletkező D-vitamin ugyanakkor létfontosságú az egészséges immunrendszer működéséhez, a szabad levegőn végzett mozgás pedig nemcsak örömteli, de erősíti a gyermekek tüdejét és erősíti az izomzatot is.

aromaterápiás, aromaterápia, illóolaj, HerbaTherapy

  1. Szülőként is szükséges átszellemülni

Szeptembertől nemcsak gyermekünk, hanem a szülő életében is új időszámítás kezdődik majd. Fontos a magunk és a gyermekünk irányába tanúsított magasabb fokú empátia és türelem. Ez ugyanis mindenki számára egy nehezebb és több kihívást rejtő életszakasz lehet. Ilyenkor is érdemes segítségül hívni a gondűző illóolajokat, amelyek hatékonyan támogathatnak minket ebben a helyzetben is.

Készítsd el diffúzorban az alábbi, érzelmi egyensúlyt támogató aromaterápiás keveréket:

  • 6 csepp tömjén – a szorongás, és a bizonytalanság érzésének legyőzésére
  • 5 csepp orvosi levendula – a tiszta nyugalomért
  • 4 csepp édesnarancs – a lazaság, és az élet napos oldalának illóolaja

 

Ha szakértői segítségünkre szorulsz, kérünk, hogy keress meg minket az info@herbatherapy.hu email címen, és ha értékesnek tartottad írásunkat iratkozz fel a hírlevelünkre a legfrissebb aromaterápiás hírekért.

A szerző