A koraszülött masszázs egyik speciális fajtája az ayurvédikus babamasszázs. Nem csak koraszülött babáknál, hanem sérülten születettek esetében is alkalmazható.

Nézzük meg, hogy a te speciális csodababádnak miben is lesz segítségére az ayurvédikus babamasszázs

 • A testi fejlődésében: a tüdő oxigén felvétele megnő, így minél több oxigén kerül a véráramba annál sikeresebb lesz a belső szervek és szervrendszerek egészségesebb fejlődése.
 • A mozgáskoordináció fejlődésében az idegrendszer stimulálása által.
 • A végtagok és a test többi részének görcsös állapotából való kilazításában, az ízületi és izomtónus eltérések mielőbbi rendeződés érdekében.
 • Segít a lelki-szellemi kiegyensúlyozottság állapotába kerülni.
 • Segít rendezni az emésztési problémákat a sikeres súlygyarapodás érdekében.
 • A hasfájás, a bélgörcsök enyhítésében, a szélmozgás beindításával, a székletürítés rendszeressé válásával.
 • Fejleszti az érzékszerveket.

Az olajok által kibocsátott illat fejleszti a babák szaglását, a szülővel tartott szemkontaktus a látását, a masszírozás közbeni beszélgetés, éneklés pedig a babák hallását.
A pocakfürdő emlékezteti a babákat az anyaméhben töltött időre.
Fájdalom nélküli, örömet okozó foglalkozás lesz, melyet kellemes élményként élnek meg a babák és a szülők is, így biztos, hogy szívesen engedik majd a masszírozást.

Kezdjünk bele!

Az érintés erejéről, hatalmáról, a jótékony és áldásos hatásáról már biztosan halottatok. Ez a fajta bőr-bőr kontaktus hatványozottan érvényes a koraszülött és a sérülten született babáknál. Varázserővel bír! Főleg a születésük után az első szülő-gyermek kapcsolat kialakításának lehetőségeként. Ezzel egyidejűleg fejlődik ki az édesanya és az édesapa illatának „megtanulása” a kisbaba részéről. Későbbiekben pedig már az illat felismerése, ami nyugtatólag hat a kisbabára.

Ez a test kontaktus segít a baba-anya, baba-apa bizalomra épülő kapcsolatának elmélyítésére; belsőséges kapcsolat kialakítására. Meghitt időszakká válik a masszírozás ideje!

És itt el is érkeztünk a masszírozáshoz, ahol szintén „bőr kapcsolatba” kerül a kisbaba a szülőjével. Ráadásul a langyosra felmelegített olaj még egy plusz kellemesen meleg érzetet is ad az érintéshez. Kedves Szülő, csukd be a szemed és képzeld el, hogy a te masszírozásod során csorgatom a válladra a meleg olajat. Libabőrős lettél? Fantasztikus élmény! Én már csak tudom!

koraszülött masszázs, baba, ayurvéda, ayurvédikus babamasszázs

Visszatérve a babákhoz!

 1. A masszírozás első pozitív hatásával már megismerkedtünk: az érintéssel.
 2. A második pozitív hatása a hidegen sajtolt, növényi olaj használata. Minden babának az Ayurvéda által meghatározott típusának megfelelő olaj kiválasztásával segítjük a baba szervezetében lévő elemek egyensúlyi helyzetének kialakulását, melynek hiánya okozza az elemek felborulásával a különböző betegségek tüneteit. Az olajok természetes alapanyagúak, nincs bennük se mesterséges adalék, se parfüm illatosítóként, se tartósítószer.
 3. Fizikai hatásait tekintve a masszírozás segítségével javul a baba vérkeringése, ez különösen fontos a kezdeti időkben a születés után. A fokozott vérkeringés által a test oxigénellátása javul, több oxigén jut a sejtekhez, amely elősegíti a jó emésztést és az izmok ellazulását, az idegrendszer működését.
 4. Az izmok ellazulásával a baba ízületei is lazulnak, ezáltal szabadabb mozgást kölcsönözve a babának. A görcsös állapotban lévő testrészek feszessége enyhül.
 5. A rendszeres masszázs megelőzi az emésztési rendellenességek, pl. felfúvódás, gázok, székrekedés kialakulását és csökkenti a baba szervezetében a stresszhormont. Ennek eredményeként a kisbaba békés és boldog lesz, kevesebbet fog síni.
 6. A masszázs méregtelenítő hatású a babák szervezetére is; segít eltávolítani a baba testét borító elhalt hámréteget és elősegíti az új bőr képződését.
 7. Az olajos masszázs táplálék a baba bőrének, melyet puhává, bársonyos tapintásúvá tesz. Bizonyos bőrbetegségek enyhítésére is kiváló (ekcéma, pikkelysömör).
 8. Az olaj nyugtatja a baba idegrendszerét és segít kiegyensúlyozni a vata dosha (levegő, éter) túltengését (pl. a bőr szárazsága) a szervezetben.
 9. A masszírozás elősegíti a babák koordinációs mozgásának fejlődését, finom motorikus mozgásuk kialakulását. Kúszás, mászás, az ujjakkal való fogás (játék kocka, ceruza, gyurmázás). Gondoljatok a vezetésre: ellenkező kéz és láb együttes működése különböző mozdulatokkal alapvető.

 

A masszírozást három Hatha jóga lépéssel zárjuk!

A jóga előnyei:

 • Lazulnak a baba ízületei és izmai azok nyújtásával.
 • Erősíti a baba mozgásszabadságát.
 • Serkenti a baba fejlődési folyamatát.
 • A szervek, szervrendszerek működését egyensúlyba hozza.
 • Az érzékszerveket és az idegrendszert stimulálja.
 • A baba játékként éli meg a jóga lépéseket és örömmel végzi.

És itt még nem végeztünk! Gőzölés helyett a babák fürdőznek egyet.

A felnőttek esetében, a test és az elme is teljesen kikapcsol masszírozás közben. Az izmok elernyednek. A gondolatok lecsendesednek. Ez után jól esik elmerülni egy kád vízben.

A bőröd apró pórusai is elpihennek és kitágulnak, ezáltal a masszírozás során használt olajok be tudnak jutni a szövetekbe és ott bent is ki tudják fejteni jótékony hatásukat!

Ez történik a babákkal a babamasszázs után. Shantala pocakfürdőben relaxálhatnak. A fürdető dézsa formája hasonlít az anyaméh alakjára, így a babák magzatpózban nosztalgiázhatnak. A víz lassan hűl ki, mert kicsi a párolgó felülete. Így akár 15 percig is pancsolhatnak.

Ez egy csodálatos ajándék a babádnak, neked és az egész családnak, ami a boldog és kiegyensúlyozott életetek alapja lehet!

A masszírozások csoportos vagy egyéni foglalkozás keretében történnek.

Az Ayurvéda váljék egészségedre!

koraszülött masszázs, baba, ayurvéda, ayurvédikus babamasszázs

KATTINTS IDE AZ AYURVÉDIKUS BABAMASSZÁZSHOZ

A szerző