2016. november 3. csütörtök | dr Jung Andrea A K vitamin hatása talán nem mindenki számára közismert. Sokan tudják már, hogy a vitaminoknak milyen fontos szerepe van a szervezetünk működésének fenntartásában. A véleményem szerint a legjobb, hogyha ezeket a vitaminokat a lehető legtermészetesebb formában vesszük magunkhoz. Ezért a VITAMINKERESŐ-nkben mindig leírjuk azt is, hogy milyen ételféleségekben található meg az adott vitamin a legjobban hasznosuló formában. Lássuk, hogy milyen a K vitamin hatása: Talán a legközismertebb felhasználási területe a vérzékenység csökkentése. Plusz vitaminként már egészen kis csecsemő korban adagolják manapság (Konakion néven) a vérzékenység megelőzésére cseppek formájában. A kutatások során rájöttek ugyanis, hogy K-vitamin szükséges a véralvadást előidéző fehérjék egy részének képződéséhez. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a K-vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészséges működésében is. Bár még nem tartozik a széles körben elfogadott kezelések közé, a K-vitaminnak előnyös hatása lehet a csontritkulásra is. Szerepe lehet továbbá a rák megelőzésében, és segít azoknak is, akik sugárkezelést, kemoterápiát kapnak Újabb kutatások alapján a K-vitamin szívbetegségek ellen is véd: több bizonyíték van arra, hogy gátolhatja a verőérfalakban az érszűkületes plakkok lerakódását, és csökkenti a vérben az LDL-(„rossz”)koleszterin szintjét. Ha még több érkekességet meg szeretnél tudni erről a vitaminról, például, hogy mely élelmiszerekben található; mi a pontos adagolása az egyes személyeknél; lehet-e K-vitamin hiányunk, illetve többletünk, és az milyen tünetekkel jár; hogyan a legjobb a K-vitamint bevenni; mire kell a szedésénél odafigyelni? akkor KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT.