Barion Pixel
A cukorbetegség kezelése talán a legnehezebb, hiszen általában egy élethosszig tartó betegség.

Talán meglepő, de ma világszerte a leggyorsabban terjedő betegség a diabétesz. Minden egyes napon közel 5200 amerikainál diagnosztizálják1 a cukorbetegséget, aminek szövődménye több száz esetben lábamputáció, a látás elvesztése vagy veseelégtelenség. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb nem fertőző betegség a világon, s az évszázad óriási közegészségügyi kihívása. Az utóbbi két évtizedben a diabéteszesek száma ugrásszerűen növekedett, és az előrejelzések szerint számuk a 2000-ben mért 171 millióról 2030-ig 438 millióra fog nőni.

 

A kettes típusú cukorbetegségről az az általános vélekedés, hogy az idős és túlsúlyos emberek betegsége; ezzel szemben mostanában egyre gyakrabban diagnosztizálják gyermekeknél és 25 év alatti felnőtteknél, valamint nem túlsúlyos személyeknél is. A kettes típusú diabétesznél a sejtek képtelenek reagálni az inzulinra, és felvenni a glükózt, s mindez abormálisan magas vércukorszintet eredményez. Ezt gyakran sokfajta tünet előzi meg, melyeket összefoglaló névvel metabolikus szindrómának hívunk.
Ez a legkülönbözőbb tüneteket foglalja magában az elhízástól, a magas vércukorszinten és magas vérnyomáson át egészen a magas koleszterinszintig. Bizonyított tény, hogy a magas fruktóztartalmú étrend metabolikus szindróma kialakulásához vezethet, és nincs is rá semmilyen speciális gyógyszer vagy kezelés. Minden feldolgozott ételt, gabonát, üdítőitalt, salátaöntetet, ketchupot, és még a hotdogot is rengeteg cukorral, fruktózzal és magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítenek. 
Mivel a magas fruktóztartalmú étrend a metabolikus szindrómáéhoz hasonló tünetek kialakulását idézheti elő bizonyos egértípusoknál, a Dr. Rath Kutatóintézet  megvizsgálta, hogy a mikrotápanyag-bevitel hogyan hat erre a folyamatra, és mennyire eredményes az egyik szokásos cukorbetegség elleni gyógyszerrel, a metforminnal  összehasonlítva.2
szőlő, borszőlő

A cukorbetegség kezelése miként lehetséges?

Korábban magas fruktóztartalmú táplálékkal etetett fiatal egerek 7 héten keresztül vagy egy speciális (C-vitamint, B-vitaminokat, fahéj kivonatot, szőlőmagkivonatot és egyebeket tartalmazó) mikrotápanyag-keveréket, vagy metformint kaptak. A Dr. Rath Kutatóintézet megfigyelte, hogy azoknál az egereknél, amelyek a mikrotápanyag keveréket fogyasztották, a speciális cukorbetegség-marker (fruktózamin) szintje 4 %-kal csökkent, míg ugyanez 15 %-kal nőtt annál a csoportnál, amelyik metformint kapott. Ráadásul az utóbbi csoport egereinél alacsony maradt az inzulinszint, míg a mikrotápanyagos egércsoportnál helyreállt. Továbbá a mikrotápanyag-pótlás csökkentette a  vérnyomást és az összkoleszterinszintet is – így potenciálisan csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ami a cukorbetegeknél az egyik fő halálok.
Kettes típusú diabéteszben szenvedő betegekkel3 is elvégzett a Dr. Rath Kutatóintézet egy próbatanulmányt. 6 hónapi mikrotápanyag-keverékes kezelést követően a  résztvevők vércukorszintje 23 %-kal csökkent. Az étrend-kiegészítők a glikált hemoglobin A1c (HbA1c) szintjét is segítettek csökkenteni (mintegy 9,3 %-kal). A HbA1c a vércukorszint hosszú távú átlagának egyik fontos jellemzője.
Bár számtalan vércukorszintet szabályozó gyógyszer áll rendelkezésre, de ezek nem gyógyítják a cukorbetegséget. A Dr. Rath Kutatóintézet kutatásai rávilágítottak arra, hogy biztonságos, hatékony és megfizethető mikrotápanyag-pótlással cukorbetegek milliói tudják javítani a cukoranyagcseréjüket, és csökkenteni számos, a betegséggel járó komplikáció kockázatát.
1. Diabetes care, Vol 27, No.5,2004
2. J. Cha, et al., Mol Med Rep, 2011
3. Cellular Health Comm, Vol 1, No.1,2001

Forrás:

Az anyagot szakmai partnerünk, a dr. Rath Kutatóintézet, Egészségszövetség és Egészségalapítvány bocsátotta a rendelkezésünkre. A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet kutatói, a tudományos alapokon nyugvó természetgyógyászat úttörői. Kutatásaik során a mikrotápanyagok kombinációinak hatékonyságát vizsgálják különböző betegségek ellen. www.drrathresearch.org

A szerző