Barion Pixel

Reflexológia alapjai, amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt belevágsz.

Reflexológia alapjai érdeklődőknek, vagy azoknak, akik még többet szeretnének megtudni róla.

 

Mit jelent a reflexológia, a reflexzóna terápiás eljárás?

A reflexológiai kezelés során a fizikai test szerveinek reflexes úton történő ingerkezelése történik, mikrorendszeren át pl. talp, kéz érintésével, a kezelt páciens fájdalomküszöbéig terjedő nyomással.

A kezelés célja a szervzónából induló impulzus, mechanikus inger által a szervben lévő működési, szerkezeti blokk kioldása és a homeosztázisnak megfelelő harmonikus működés kialakulása. A reflexnek a szerv felé induló ága és a szervtől a szervzónához induló ága is van, azaz visszacsatolást kapunk a szerv változásáról.

A reflexológia a páciens klinikai terápiájához illeszkedő, azt kiegészítő, támogató, komplementer medicina módszer, melynek alapja a lábon, kézen, fülkagylóban indított reflex hatás, mely eljutva a szervzónához tartozó szervhez kioldhatja a szervben lévő blokkot.

A reflexzóna terápiás eljárás a 11/1997. (V. 28.) NM. rendelet alapján természetgyógyászati azaz egészségügyi, működési engedélyköteles szolgáltatás.

 

Reflexológia alapjai – Mit tud a reflexológus?

A reflexológiai kezelés hatékony, eredményes a funkcionális illetve krónikus problémák esetében.

A praxisomban különböző szervrendszerben előforduló gyulladás, görcs, elzáródás, homok problémákkal, pánik, depresszió, káros szenvedélybetegek: káros anyagfogyasztás, és viselkedésfüggők kérnek kezelést. Jellemző, az évek óta nagymértékű készenléti feszültség, feszítettség miatt feszesség problémák fennállása a pácienseknél, elkerülő hozzáállás mellett.

Interperszonális, reflektív tehát a visszatükrözést alkalmazó kapcsolatban foglalkozik a reflexológus a pácienssel és támogatja annak változását, fejlődését.

Kezelés előtt tanácsos a páciens feszültségeinek oldása. Előfordul félelem, gátlás, titkok a kevésbé nyilvános lábterület kezelésekor, mely lehet elszíneződött, repedt, deformált, betegségeire fény derülhet, mert az egész szervezet állapotát tükrözi a láb.

Kezelés előtt masszírozzuk a páciens csuklyásizmát, lazítjuk a vállövet, vállizületet. Majd mindkét fülkagylót simításokkal, húzásokkal lazítjuk. Utána a kezeket, alkarokat mindkét oldalt, majd az arcot, homlokot, fejet. Majd visszatérünk a csuklyásizomhoz, a gerinc két oldalán oldjuk a feszültséget, lazítunk.

Az állapotfelmérés minimum 3 természetgyógyászati módszerrel történik.

Reflexológiai állapotfelmérés során a szervrendszerek zónáit, pontjait tapintjuk végig, ujjainkkal „látunk”, tapintja és érzékeli a morfológiai elváltozásokat, a blokkokat és azok kioldódási változásait, közben kérjük a visszajelzést a pácienstől. A reflexológus kezel, tanácsot ad, támogat, javasol, közreműködik.

Elismeri a nyugati klinikai orvoslást, ahhoz kiegészítően illeszkedik. Feltárja az előzményeket az anamnézist, megismeri a beteg dokumentációját, diagnózisokat, a szedett gyógyszereket és étrendkiegészítőket, vitaminokat, korábban igénybevett természetgyógyászati illetve alternatív megoldásokat és azok eredményességét.

Minden kezelést lehetőleg orvosi vizsgálat előzzön meg. Mindent tudomásul vesz, nem véleményez. Egyszerre egy pácienssel foglalkozik, annak fizikai testével, érzésvilágával, gondolkodásával, attitűdjével. Az állapotfelmérést és az eredményeket együtt értelmezi, értékeli a klinikai leletekkel.

A reflexológus a tevékenysége során együttműködik házi gyermekorvossal, házi orvossal, szakorvossal, pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel, gyógytornásszal, gyógymasszőrrel.

Működési engedélye szerint egészségügyi intézményben is nyújthat szolgáltatást.

 

Melyek a reflexológia ágazatai?

A teljesség igénye nélkül van talp, kéz, fül, fej reflexológia.

Ezen szerveink holografikus szervek, melyeken lévő szervpontok és szervzónák leképezik az egész szervezetet. Az adott szervből indítjuk a reflex impulzust a szervhez. Jómagam 2023-ban fogok ismerkedni a cranio-sacrális technikával. A láb azon speciális pontjaira gyakorol nyomást, amelyek a 12 agyi idegpályával és a cerebro-spinális folyadék lüktetésével állnak kapcsolatban.

A reflexológiát a világ több országában alkalmazzák.

A reflex impulzus erőssége változhat, a 11/1997. (V. 28.) NM. rendelet alapján gyenge vagy közepes de a páciens fájdalomküszöbéig ható inger a hatásos, de van erős és extrém erős nyomás impulzust alkalmazó irányzat. Az alkalmazott impulzust adó eszközökben is van differenciáció. Elsősorban saját kezével kezel és érzékel a reflexológus, de alkalmazhat reflexológiai kanalakat, triger pont kezelő eszközöket is.

 

 

Reflexológia alapjai – Kik a reflexológia kezelés igénybe vevői?

Gyermek, a törvényes képviselő engedélyével, illetve felnőttkorú, korhatár nélkül, javallat, indikáció, kontraindikáció, relatív kontraindikáció mérlegelésével.

Praxisomban a legfiatalabb páciens 3 hónapos volt, a legidősebb 82 éves.

 

KATTINTS IDE A REFLEXOLÓGUSOKHOZ!

A szerző