Barion Pixel

Egyre erősebbé és tevékenyebbé válik a Magyar Integratív Medicina Szövetség (MIMSZ).

  1. július 8-9-én lezajlott az első MIMSZ Szabadegyetem. A rendezvénynek az Indiai Nagykövetség adott otthont. Ezennel is köszönet nekik a nyitottságukért.

Visszatekintve, a Szabadegyetem elérte célját. A résztvevők tájékoztatást és gondolatindító információkat kaphattak az Integratív Medicina különböző témaköreiben. A hallgatóság között megtalálhatóak voltak mind az orvos, mind a nem orvos természetgyógyászok, illetve nem praktizáló, de a hétköznapi életben az integratív szemléletet követő magánszemélyek is.

A MIMSZ Szabadegyetem szakmai blokkjai

Első blokk

Szombat délelőtt zajlott le az első blokk.

Itt, mintegy felvezetésként az integratív gyógyászat filozófiai és élettudományi nézőpontjait mutatták be.

A blokk vezetője Dr. Szalkai Iván Ph.d. irányításával és felvezetésével még két csodálatos előadást hallhattunk Dr. Egely György fizikus és Boday Ádám agrármérnök, táplálkozástudományi szakember részéről.

Bár mindhárom előadónak különböző a szakterülete, meg tudták valósítani „az egy nyelvet beszélünk” nehéz, de szép példáját. Olyan összefüggéseket mutattak be, melyek mind filozófiai, mind szakmai magasságokba emelték a hallgatóságot és bőven adtak témát a szünetekben elindult szakmai beszélgetésekhez.

Második blokk

A második blokk vezetője, Dr. Karácsony Ferenc témája hasonlóan érdekfeszítő volt. Az endokannabinoid rendszer és a homeosztázis kapcsolata.

A szekcióba meghívott előadók, Jakab Éva, mestertánc-pedagógus, Kendi Hana ajurvéda oktató és Dr. habil. Rosenberg László fito-, és aromaterápia szakértő tanár.

Segítségükkel még közelebb került a hallgatósághoz a belső egyensúly minőségi mutatóinak számos nézőpontja, ami önmegfigyeléssel is vizsgálható. Ezt mutatták be olyan kérdőívek segítségével, ami párhuzamot von a belső egyensúly és a dinamikus testtartás, az ájurvédikus alkatelemzés, a fitoterápia, az aromaterápia, és az indiai ötelemtan tudástára szerint fejlesztett CBD olajok között.

Az önmegfigyelés mellett szó esett arról is, hogy a bőrfelszínen mérhető meridián aktivitás segítségével az endokannabinoid rendszer tónusára lehet következtetni, amivel a fenti módszerek alkalmazása sokkal pontosabbá tehető.

MIMSZ Szabadegyetem

Harmadik blokk

A harmadik blokk teljes egészében a homeopátiáé volt. A blokk vezetője Dr. Gál Adrien, tapasztalt, hiteles előadókat vonultatott fel ezen csodálatos terület képviselői közül, mely manapság a meg nem értettség homályából kap alaptalan támadásokat. Az előadók kivétel nélkül életmű nagyságrendű munkássággal rendelkező homeopata szakemberek: Dr. Kürti Katalin, Dr. Borbély Katalin, Dr. Sebő Zsuzsa, Dr. Molnár Mariann, Dr. Sasvári Ferenc, Bóna László. A hallgatóságnak minden kételye szertefoszlott, megerősítve azt a tényt, hogy a homeopátia megfelelő kezekben nagyon jól alkalmazható az integratív gyógyászat különböző területein.

Negyedik blokk

A negyedik blokk vezetői Dr. habil. Szőke Henrik Phd. és Daróczi Zoltán, egy olyan téma levezetésére vállalkoztak, mely mind az orvos-természetgyógyászok, mind a nem orvos-természetgyógyászok, mind a természetgyógyász végzettséggel, de a szabályozatlan szférában tevékenykedő szakemberek érdeklődését is felkeltette.

A blokk címe: Ön- és jogvédelem a gyógyító tevékenység során.

A téma mögöttes tartalma Damoklész kardjaként minden egészségügyi szolgáltató felett ott van. Az integratív medicina olyan helyzetekben is képes segítségnyújtásra, ahol a kórházi kezelések kimerültek. Ez azonban sebezhetővé válik akkor, ha egy jogvitában bizonyítani szükséges az alkalmazott integratív gyógymódok létjogosultságát. A mai klinikai orvoslás tájékozatlan ezen a téren, és az igazságügyi szakértőknek sincs előírva ilyen jellegű kötelező továbbképzés. Ebből fakadóan a bíróság szakmai tanácsadói nem képesek megfelelő szakvéleményt készíteni, ami hátrányosan érinti az átlagosnál képzettebb, integratív medicinában jártas szakemberek munkáját. Emiatt potenciálisan a praktizáló integratív szemléletű terapeuták akkor is felelősségre vonhatóak, amikor kiemelkedően jól végzik a munkájukat.

A mai joggyakorlatban kettős mérce uralkodik, aminek a legfőbb vesztesei végsősoron maguk a betegek, akik elesnek olyan kezelésektől, amivel az életük minőségileg javítható és meghosszabbítható lehetne.

Az előadók között voltak orvos-természetgyógyászok, mint Dr. Szalkai Iván Ph.d., Dr. Karácsony Ferenc, és ügyvédként Dr. Szedlár Anna. A nem orvos-természetgyógyászok nézőpontjait, és az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, nehézségeket Daróczi Zoltán vezette fel. A hallgatóság példákat hallhatott az írott törvények és rendeletek sokszínűségéről, azok értelmezési lehetőségeiről, és arról is kaptak ízelítőt, hogy a jogértelmezés Magyarországon mennyire eltérő, akár megyénként vagy városonként.

Összegzés

Összegezve a két nap alatt közel 80 látogatója volt a rendezvénynek, annak ellenére, hogy a nyári szabadságok csábításának már többen nem tudtak ellenállni.

A szünetekben kapcsolatok születtek, ismeretségek kötődtek és szakmai eszmecserék kezdődtek. Az előadások a résztvevőknek elérhető lesz, ezekről majd hírt adunk. És e kincsnek számító rendezvényt elérhetővé tesszük azok számára is, akik nem tudtak részt venni.

Dr. Szalkai Iván Ph.d. a zárszóban a tervekről is beszélt. Félévente tervezzük megrendezni a Szabadegyetemet, melyben továbbra is döntő hangsúlyt kap, hogy egymástól tanuljunk, munkakapcsolatokat építsünk, tanulmányokat, szakcikkeket, állásfoglalásokat, szakmai ajánlókat készítsünk és publikáljunk.

Figyeljenek bennünket, várjuk a csatlakozókat a Magyar Integratív Medicina Szövetség Szakmai szervezeteibe.

 

MIMSZ Szabadegyetem Szervező Bizottsága
  • Dr. Szalkai Iván Ph.d.
  • Dr. habil. Szőke Henrik Ph.d.
  • Daróczi Zoltán
  • Dr. Gál Adrien,
  • Dr. Karácsony Ferenc

A szerző