Barion Pixel

A seb gyógyítása mézzel is történhet. Ezt a módszert valószínűleg már az őskortól ismerték és alkalmazták. Az ókortól fogva azonban feljegyzések is vannak róla.

A méz kimeríthetetlen tárháza a népi gyógyászatnak. A különféle mézeknek különféle a gyógyhatása is. Az ún. réti méz kategóriába mezei (réti) virágokból készült virágméz, a hársméz, vagy az orvosi székfűből (kamilla) készülő méz tartozik.

A réti méz gyógyhatása többek között, hogy a sebek gyógyítására is alkalmas.

Hogyan történhet a seb gyógyítása mézzel?

Külső alkalmazásban gátolja a sebfertőzést, sietteti a gyógyulást, pár perc alatt megszünteti a vérzést és elősegíti a majdnem hegmentes sebzáródást.

Belsőleg fertőtlenítő és nyugtató hatással van az emésztőcsatorna nyálkahártyájára.

A réti méz külsőleg jó különböző száj- és torokfertőzésekre (szájsüly, szájnyálkahártya-gyulladás, mandulagyulladás stb…), valamint vágott, zúzott, gennyező sebek kezelésére, a nyálkahártya különböző sérüléseire, belsőleg emésztési zavarokra (savhiány, gyomorhurut stb…) jó.

Alkalmazása: Külsőleg vérző sebek kezelésére használják. A sebet előbb bekenjük mézzel , majd ugyancsak mézes borogatást teszünk rá, végül bekötözzük. Belsőleg, más javallatokra, 1-3 héten át, naponta 1-3 kiskanállal étkezés közben vagy utána kell bevenni.

Ellenjavallat: Egyéni túlérzékenység esetén és cukorbetegeknél ellenjavallt.

Tárolás: A mézet légmentesen záródó üvegben, zománcos kerámia, vagy fém edényben kell tartani, hűvös, sötét, száraz, szennyeződéstől mentes helyen.

Lejárati idő: A kaptárból való kivételtől és a méz kipergetésétől számított 6-12 hónapon túl a méz elveszíti gyógyhatását.

 

A szerző