2018. május 15. kedd | dr Jung Andrea A ambrózia – más néven méhkenyér – a görög mitológia szerint az „istenek eledele” volt. Az emberek már az ókorban is a legkülönbözőbb nyavalyák gyógyítására és a test fiatalítására, valamint megszépítésére használták. Az ókori Kínában „mindent gyógyító” anyagként tisztelték. Lássuk, hogy mit mond minderről a tudomány. Orosz, román és francia tudósok kutatásai szerint az ambrózia tökéletes, holisztikus élelmiszer, mert mindent tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van a túléléshez. Tökéletes emészthetőségének köszönhetően testünk néhány gramm ambróziából több tápanyaghoz jut, mint néhány kilónyi átlagos táplálékból. Az ambrózia a természet által valaha alkotott legkomplexebb „termék”, egyfajta „enzim-multivitamin-ásványi anyag-antioxidáns”. Negyven százalékban tartalmaz fehérjéket (az esszenciálisakat is beleértve), van benne A-provitamin, B-vitaminok (1,2,3,5,6,7,8,12), C-, és E- és K-vitamin, rutin és 27-féle ásványi anyag: így kalcium, foszfor, vas, mangán, nátrium, cink, szelén stb… Összesen 5.000-nél is több enzimet és koenzimet rejt magában. Lássuk, hogy mi mindenben lehet a segítségünkre. Kitűnő élelmiszer a méhkenyér, vagy más néven ambrózia: Javítja a vérképzést, gyógyítja a vérszegénységet (anémiát). Egy teáskanálnyi ambrózia reggelente fogyasztva képes egy hónap leforgása alatt megközelítőleg 800 ezerrel növelni a vörösvérsejtszámot. Támogatja a máj és az epehólyag működését. Segít a mérgező salakanyagok eltávolításában az emberi szervezetből. Jótékonyan hat emésztési zavarokban. Megújítja a bélrendszer mikroflóráját antibiotikumok használata után. Megoldást nyújthat krónikus székrekedésben. Táplálja az alultáplált testet. Áldásos hatású a hasnyálmirigyre, serkenti a hasnyálmirigy emésztőenzimjeinek termelését (ezáltal hozzájárul az emésztési problémák és a daganatos betegségek megelőzéséhez). Segítséget nyújt húgyúti gyulladás, vesekő, prosztatapanaszok esetén, valamint menstruációs problémákban. Megerősíti a tüdőt, megkönnyebbülést hoz allergiás és légzési betegségekben. Támogatja a méhnyálkahártya képződését. Ez azért nagyon fontos, mert a méh nyálkahártyája a változókor előtt hajlamos olyan degenerációra, amely a méhkaparáshoz, vagy műtéthez, illetve fiatalabb korban meddőséghez vezethet. Felgyorsítja a műtétek vagy betegségek utáni lábadozást, segíti a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Fokozott fáradtság, továbbá megnövekedett szellemi vagy fizikai terhelés esetén kifejezetten ajánlott. Sportolóknál növeli teljesítőképességet. És ami a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint egészen rendkívüli: feltölti a jint és a vesék esszenciáit. A születésünkkor kapott életenergiákat ugyanis a veséinkben tároljuk, így elmondható, hogy az ambrózia eme esszencia kiegészítésével hozzájárul életünk meghosszabbításához. Forrás: Vitae Klubmagazin, 2018. május, Stepánka Gruberová: Két kitűnő élelmiszer: méhkenyér és cékla A szerző dr Jung Andrea See author's posts