Barion Pixel

Az Európai Parlament 2024. február 28.-án elfogadta a Természet-helyreállítási Törvényt (Nature Restoration Law – NRL).

A törvény abban a formában került elfogadásra, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa, a Tanács, a Parlament és a Bizottság) már korábban megállapodott.

A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Milyen problémákra nyújt megoldást a Természet helyreállítási törvény?

A jogszabály történelmi jelentőségű: érdemi megoldás a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra.

Ez a madarakat, természetet kedvelők számára is egyértelmű, naponta tapasztalható tény.

Keserű öröm, hogy az ökológiai rendszerek állapotának romlása, az élő környezet pusztulása végre elérte a politikai ingerküszöböt.

Mára meghatározó, a klímaváltozás témájával egyenrangú politikai üggyé is vált.

A Természet-helyreállítási Törvény azonban nem csupán a természetről szól. Az elmúlt évek aszályos időszakait, rekord melegeit nem csak a kétéltűek és a madarak sínylették meg hanem a mezőgazdaságban dolgozók is tapasztalhatták, jelentős gazdasági kiesést okozva.

A Natura 2000 hálózat önmagában nem képes ellensúlyozni az élőhelyek jelentős részén zajló negatív változásokat.

Az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket. Ezen kívül a lehető legnagyobb területeken kell bevezetni és támogatni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat. Ezt a célt szolgálja a megszülető EU-s szabályozás.

A természet helyreállításáról szóló törvény történelmi lehetőséget biztosít, hogy a természetet visszahozzuk Európába.

Egy olyan időszakban, amikor a kontinenst áradások, aszályok és tüzek sújtják, ez a törvény segíteni fog egy biztonságosabb és egészségesebb jövő biztosításában az európaiak számára.

A folyamat utolsó lépése az lesz, hogy a parlamenti szavazás után a tagállamok kormányai is hivatalosan jóváhagyják a jogszabályt 2024. tavaszán, április-májusban.

 

További információ:

Orbán Zoltán – MME szóvivő

20/425-9450

A szerző