Barion Pixel

Magyarországon a két ütemben megvalósuló település fásítási program keretében több tízezer fával lesz gazdagabb a környezetünk.

A fásítás javítja a környezet állapotát és hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez

Két évvel ezelőtt indult el az Országfásítási program annak érdekében, hogy növelje hazánk fával borított területeinek nagyságát. Ennek részeként kaptak lehetőséget a tízezer fő alatti települések arra, hogy zöldebbé tegyék belterületüket.

Település fásítási program 1.- országfásítás

A Település fásítási program Magyarországon ütemezetten zajlik. 2021. decemberére Ságújfalun ültették el az év utolsó fáit. Az őszi ültetési időszak alatt 19 megyében, összesen 514 településen 14 ezer sorfát ültettek el.  A legtöbb faültetés Vas megyében zajlott, második helyen Győr-Moson-Sopron megye, a harmadikon Borsod-Abaúj-Zemplén megye szerepelt. A program két ütemében 2020-2022 során összesen 36 ezer sorfát helyeznek földbe 1350 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból.

Az országfásítás részeként a meghirdetett Település fásítási program a 10 ezernél kevesebb lakosú települések számára került meghirdetésre.

A legtöbb ültetés Vas megyében zajlott, ahol 49 településen összesen 1233 fa került a földbe. Győr-Moson-Sopron megyében 46 település 1203 fát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 45 település 1187 fát ültetett el.

Az országos szintű program lebonyolításában mind a 22 hazai erdőgazdaság közreműködött. A legtöbb településen segédkező erdőgazdaság a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (49 település), a Mecsekerdő Zrt. (43 település) az Északerdő Zrt. (41 település), a Bakonyerdő Zrt. (40 település) és a KAEG Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (40 település) volt.

A települések a szakszerű ültetéshez kiegészítő eszközöket is kaptak, így országos szinten 42 ezer támasztókaró és 514 darab madárodú is kiszállítására került sor. A települések a fákat leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására, vagy iskola-, óvodaudvarok szépítésére használták fel. A legtöbb esetben közösségi esemény keretében ültették el a fákat, bevonva ezzel a fiatalokat is, így a program a környezeti nevelési, edukációs hatását is kifejthette. Több helyen egyesületek, helyi civil szervezetek is örökbe fogadtak egy-egy fát, de volt olyan település is, ahol a születendő gyermekeknek ajánlották fel a fákat, mellé pedig elhelyezték az újszülött névtábláját is.

A program kapcsán számos együttműködés is született: az Országos Erdészeti Egyesület mellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is csatlakozott az országos eseményhez.

Településfásítási Program 2.- Erdőtelepítési támogatások népszerűsítése

A Település fásítási program másik célja a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett erdőtelepítési támogatások népszerűsítése.

Ennek sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt két évben már több mint 40 ezer hektár új erdő létesítésére adtak be támogatási igényt a gazdák, akik mellett a települések és az önkormányzatok is pályázhatnak. A beadási határidőt 2022. december 31-ig meghosszabbították.

Az új Közös Agrárpolitika (új KAP) keretében szintén tervezik az erdőtelepítési támogatások folytatását, így egyrészt biztosított lesz a most ültetett erdők ápolása, másrészt egyre közelebb kerülünk ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, miszerint az ország területének 27 százaléka fával borított legyen.

A szerző