Barion Pixel

Az idei évben rekord számú fehér gólya fióka kapott egyedi jelölést.

Soha egy szezonban nem került még 1338 fiatal egyed lábára jelölés!

Ez a szám az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze és még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése.

A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal.

Ez mára már fehér gólya látványgyűrűzés néven, de az ország nagy részére kiterjedően folyik.

A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

A gólyák – és általában a madarak – gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését.

A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhely választásnak a pontos ismerete elengedetlen. Csakúgy mint a költési siker, de akár a terület hűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése.

Az áramszolgáltató vállalatok emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

További információ:

Orbán Zoltán – MME szóvivő

orban.zoltan@mme.hu

A szerző