Barion Pixel

Nyárvégi madárgyűrűzés várja az érdeklődőket a fővárosi Naplás-tónál 2023. augusztus 10-30. között.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja tizedik alkalommal szervez nyári madárgyűrűzés akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál, ahova augusztus 10-30. között szeretettel várja az érdeklődőket hétköznap és hétvégén is.

A madarak befogása és gyűrűzése naponta hajnaltól kb. délelőtt 10 óráig, illetve délután 19 órától naplementéig tart az időjárástól függően.

Augusztus 30-án, az utolsó napon csak délelőtt lesz madárbefogás, ezt követően az ideiglenes gyűrűző állomás elbontása zajlik.

Esős időben, illetve nagyon erős szél esetén a gyűrűzés szünetel.

A napi munka és a látogatás menete az óránkénti hálóellenőrzések köré szerveződik.

Az érdeklődők a madártani szakemberek vezetésével egy erre a célra felállított bemutató hálót is megtekinthetnek és részesei lehetnek a gyűrűzésnek.

Ennek végén lehetőség van fotók készítésére és az állatok megsimogatására is.

A tavalyi évben 48 madárfaj 2893 egyede került kézre az ideiglenes gyűrűzőtáborban.

Éppen ezért a televíziós stábok számára is remek felvételkészítési lehetőség kínálkozik.

Erre a reggel 7-9 óra közötti időszak a legalkalmasabb, ekkor lehet legnagyobb bizonyossággal madárra számítani. 10-18 h között a madármozgás megáll, illetve a hálókat is összehúzzuk.

Augusztus 17-20. között rovarász programok is lesznek, vízipók-csodapók bemutató várja az érdeklődőket 17:30 – 18:30 között, illetve éjjeli lepkészés 20:30-tól éjfélig.

A tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögött kezdődő aszfaltozott úton, gyalog közelíthető meg mintegy 250 méteres sétával.

 

További részletek a Naplás-tavi madárgyűrűzésről

 

Ezekben a hetekben, hónapokban országszerte gőzerővel folyik a munka az MME madárgyűrűző állomásain és táboraiban is, melyekre szintén érdemes kilátogatni.

 

Kattints ide a táborokhoz!

A szerző