Barion Pixel

A madarak etetése nem mindig üdvös. Te tudod, hogy mikor melyik madarak etetése tilos? Ebben a cikkben a Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívása olvasható!

Vízi madarak etetése

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorhatja veszélybe az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, kirándulókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat!

A vízimadarak életmódja, különösen a hideg évszakra vonatkozó túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

Ezért etetésük egyaránt rossz a madaraknak, a környezetnek és az embereknek.

 

Miért nem jó a vízimadarakat etetni?

A vízimadarak etetése az alábbi okok miatt káros.

  • Kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést (ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen).
  • Növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek, mindenekelőtt az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését.
  • A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, helyi patkányinváziót okoz, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét.
  • A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen “táplálék” diéta megbetegíti, akár röpképtelenné (!) téve a madarakat (angyalszárny-betegség).
  • Az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz.
  • Rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

 

Gyakorlati megvalósulását és hatását tekintve a vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő probléma spirálként jelentkezik.

Az etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket.

A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását.

Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

 

Mit tehetsz, hogy ne etessék a vízimadarakat?

Az MME a lakosság tájékoztatása és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről: http://www.mme.hu/sites/default/files/binary_uploads/4_napi_madarvedelem/ne_etessuk_a_vizimadarakat_letoltheto_plakat_mme_2018.pdf

Ha szeretnél másokat is tájékoztatni, akkor kinyomtathatod és kiragaszthatod a vízimadarak élőhelyén.

Tudtad? Az énekesmadarak etetése is káros az év bizonyos szakaszaiban! A téli szezon elmúltával a költési időszak kezdetével inkább ne etesd ezeket a madarakat se!

Figyeld a cikkeinket!

 

Forrás:

Orbán Zoltán – MME szóvivő

A szerző