Barion Pixel

Környezetszennyezés történt a 2024. március 15-i hosszú hétvégén.

Helyi lakosok jelezték, hogy valószínűleg környezetszennyezés történt a Salgó-patak kárára. A jelzett időszakban vöröses-sárgás lé folyt a patakba az adott időszakban egy cég salgótarjáni telephelyéről.

A szakértők, a bejelentést követően, már március 18-án a helyszínre siettek, és megkezdték a vizsgálatokat.

 

Környezetszennyezés – Salgó-patak

 

A vizsgálatok alapján rákkeltő méreg került a patak vizébe az akkuhulladékot kezelő cég telephelyénél.

Egy környezetvédelmi szervezet legújabb mérései bizonyítják, hogy rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az említett cég telephelyéről a patakba, ami rendkívül veszélyes lehet.

A szervezet a szennyezés részletes, azonnanli kivizsgálását, és a bűncselekmény súlyos szankcionálását követeli a hatóságoktól.

Szükséges lenne emellett arra, hogy amennyiben a szennyezést továbbra is fennál, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre.

Megengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátor hulladékok jelentős részét kezelő cég telephelyéről ilyen kritikus szennyezés juthasson ki.

Akár egyszeri, akár többszörös alkalomról egyen szó, ez súlyosan veszélyezteti az emberek egészségét, az élővilágot, a környezetet.

A vizsgálatokról a szervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat. Ezek után a minták az illetékes laboratóriumba (Eurofins Magyarország) kerültek, ahol azonnal megkezdék az anyag feldolgozását, a vizsgálóldást.

 

A mintában kimutatott anyagok

Az akkreditált vizsgálat sajnálatos módon kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészégre rendkívül veszélyes anyagokat. Például: vinil-kloridot, diklóreténeket, illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a megengedett határérték.

A vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő anyag, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező szer, ami a PVC-gártás alapanyaga.

A mintában még szintén magas koncentrációban jelen lévő, kimutatott cisz-diklóretén mérgező anyag, különösen a vízi környezetre veszélyes, ott sajnos hosszú távú károkat tud okozni.

A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik kössze a Tarján-patakkal, így az illékony vinil-klorid valószínűleg a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és a érintett élővizeket is.

Sajnos már eddig is több szabálytalanságot tártak fel ezzel a céggel kapcsolatban. Például a bíróság is kimondta, hogy szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékod, melynek besorolási kódját is meghamisították. Korábban Salgótarjánban 600 tonna akkumulátor hulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést.

A Greenpeace, és egyéb környezetvédelmi szervezetek, egyének szerint is, elfogadhatatlan, hogy egy rendszeresen szabálytalanul eljáró és súlyos környezetszennyezéseket okozó cégre van bízva a hazai akkumlátorgyártásból származó hulladékok átvételének jelentős része.

A környezetvédelmi szervezetek megggyőződése szerint az ország lakosságának, és a természet védelmének érdeklében szigorúan ellenőrizni kell, hogy a különböző veszélyes hulladékok megfelelő kézbe kerüljenek!

 

Fotó: Greenpeace

 

 

 

A szerző