Barion Pixel

Itt a Tavaszi természet les. Nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Tavaszi természet les címmel újabb adatgyűjtő akciót hirdet. Az akció célja, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe. Ezen kívül a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni.

Adatbeküldés a tavaszi időszakban

A Tavaszi természet lesben résztvevők a Téli madárlesben megismert 30 perces megfigyelési időszaktól eltérően a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, hiszen a kertben bármikor felbukkanhat egy új faj. Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni. Tehát ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet stb., vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találunk. A Téli madárleshez hasonlóan a leggyakoribb fajok határozását egy, a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó is segíti. Ez az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő.

Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül lesz elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is. Az applikáció használatához videós segédlet is készül.

 

RÉSZLETEK

 

Tavaszi természet les támogatója

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának. Célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a már aktív Gólyales, és áprilisban indul a Fecskeles is. Az első Téli madárles akció pedig a kilenc hetes adatgyűjtés után február 28-án zárult.

Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Forrás:

Magyar Madártani Egyesület (MME)

A szerző