Barion Pixel

Országszerte több mint 100 ALDI üzletnél válik lehetővé a használt sütőolaj leadás.

Bővíti együttműködését az ALDI Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, országszerte az áruházlánc több mint 100 üzleténél teszik lehetővé a használt étolaj visszagyűjtését.

2020 decemberében kezdték meg az együttműködést, amelynek során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket.

A vásárlók körében népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél naponta háromszor is megteltek a gyűjtők. Az Aldi és a Biofilter így havonta több tonna étolaj környezetbe jutását akadályozta meg.

Az egyéves teszt időszak tapasztalatai alapján az Aldi úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, ahol lehetőség van a tárolók elhelyezésére. A telepítés után az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj.

2021. decemberben 20 áruháznál telepítették a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig 2022. elején helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken a gyűjtőpontokat.

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni. Az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik.

Miért fontos környezetvédelmi szempontból a használt sütőolaj leadás?

A használt sütőolaj besorolása: EWC 20 01 25, nem veszélyes hulladék.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felmérése és piaci konzultáció alapján a lakossági sütőolaj fogyasztás Magyarországon körülbelül 13,9 kg/lakos/év, ami körülbelül 139,43 ezer tonna/év. Ebből körülbelül 45 % válik hulladékká, és körülbelül 30-35 % kerülhet begyűjtésre, ami évente 40-45 ezer tonna/év.

Magyarországon a lakossági – ipari sütőolaj fogyasztás aránya 70-30 %. Míg a lakosságtól a begyűjtés sokkal bonyolultabb, viszont sokkal jobb minőségű, így értékesebb a begyűjtött olaj.

Ennek ellenére a lakossági használt sütőolaj leadás és begyűjtés nem megoldott, illetve a gyűjtés nem eléggé hatékony. Jelenleg a MOL töltőállomások egy részén (537 töltőállomáson), illetve hulladékudvarokban lehet leadni a használt sütőolajat. A mostani akcióval ez az ALDI áruházak nagy részénél is elérhető lesz.

A leadásra nem kerülő használt sütőolaj lefolyókba, csatornákba, kertbe, vizeinkbe, kukákba vagy elégetésre kerül. Az újrahasznosítás mértéke még mindig nagyon alacsony: összesen kb. 3-5 %-os.

Magyarországon közel 10 éve létezik olyan biodízel gyár (technológiai eljárás, szaktudás), amelynek segítségével a sütőzsiradék biodízel alapanyagaként hasznosítható tovább. Ez nagyon pozitív példa és a gyakorlatban régóta működő rendszer.

Mik a használt sütőolaj környezetre káros hatásai?

 • A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.
 • A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, és/vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja.
 • A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záró réteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.
 • Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését.
 • A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét és növeli a víz biológiai oxigénigényét is.

 

A használt sütőolaj leadás előnyei

 • A hulladéklerakók környezetterhelése csökken.
 • A csatornahálózat szennyezése csökken.
 • A szennyvíztisztítás terhei csökkennek.
 • A megfelelő technológia alkalmazásával könnyen felhasználható biodízelként.
 • Elegyítve pozitívan befolyásolja a dízel tulajdonságait, kedvezőbb lesz a dízelolaj kibocsátása.
 • Kiválthatja a növényi biodízelt, melynek előállítása sokszor nehézségbe ütközik, hiszen a növénytermesztés, a szállítás, és a feldolgozás egyaránt kiválható vele.
 • A biodízel előállítás az üvegházhatás erősödéséhez és a globális felmelegedéshez való hozzájárulása elhanyagolható a dízel előállításhoz képest.
 • Nem okoz mezőgazdasági és földhasználati változásokat, terhelést.
 • Piacot teremt a használt sütőolajnak, ezáltal egy új hasznos és piacképes termék készülhet, mely profitot hajthat és gazdaságilag is fenntartható.

A szerző