Barion Pixel

Megszámlálásra került a magyar sas állomány a sólymok és egyéb ragadozó madarak mellett. Óvjuk, védjük a természet értékeit amíg lehet!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 20. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

Európai összefogás

Az Európai Unió által támogatott PannonEagle és SakerRoads LIFE projektek keretében – 2018 óta immáron 6. alkalommal – a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. Így most ismét a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” készülhetett el, a részben ködös időjárás ellenére is több mint kétezer sas és több mint kétszáz sólyom megfigyelésével.

A mintegy 400 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt „sas szinkronnak” nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét felmérte. Így a lehető legpontosabb képet kaphattuk a nálunk tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

Magyar sas leltár

A hazai megfigyelések 3 470 db 2,5×2,5 km-es UTM négyzetet (az ország területét felosztó rácsháló “szemek”) érintettek. Ezek összesen mintegy 21 700 km2-t, azaz az ország területének közel 23 %-át fedték le.

A felmérések természetesen a legjobb sas élőhelyekre koncentráltak. Így a sas fajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték.

A résztvevők összesen 1 113 rétisas, 660 parlagi sas, 5 szirti sas és 11 fekete sas megfigyelést rögzítettek.

A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is. Így 63 kerecsensólymot és 54 vándorsólymot is sikerült megfigyelni.

A fokozottan védett sasok és a sólymok egyedszáma jelentősen nőtt az elmúlt négy évtizedben hazánkban.

Azonban még ma is ritkák, a legjobb élőhelyeken is átlagosan 2 400 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen sassal.

A nagy sólymok esetében ehhez már közel 37 000 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

A magyarországi felmérés – a korábbi évekhez hasonlóan – mind a 17 nálunk telelő ragadozómadár-fajra kiterjedt és összesen 9849 megfigyelést sikerült rögzíteni a szakembereknek.

Kárpát-medencei sasleltár

A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 1 360 rétisast és 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 15 022 példányát figyelték meg a szakemberek.

 

Forrás: MME Sajtó

 

További információk: https://www.mme.hu/elkeszult-2023-evi-20-orszagos-es-6-pannon-regios-sasleltar

A szerző