Barion Pixel

A volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton tiltakozott a Greenpeace a Duna szennyezés ellen.

Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, ám azt a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő cég – jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – végrehajtsa a kötelezettségét.

A Greenpeace öt év után újabb, részletesebb méréseket végzett a terület mellett a Duna-parton, hogy felmérje a szennyezés alakulását.

Vigyázz, ha a volt Óbudai Gázgyár területe közelében mész a Dunához!

Beengednéd a kutyádat a Duna egyik szakaszán a vízbe, ha tudnád, hogy ömlik bele a méreg?

Horgásznál, kajakoznál ugyanezen a szakaszon?

Vagy sétálgatnál az ebédszünetben egy olyan helyen, ahol annyira borzasztóan szúrós a szag, hogy égeti az arcodat?

Ha mindezt szeretnéd elkerülni, akkor semmiképp ne menj a volt Óbudai Gázgyár elhagyott területe melletti Duna-partra.

De mindannyian tudjuk, hogy nem az a megoldás, hogy elkerülöd ezt a mérgezett szakaszt.

A megoldást az jelentené, ha kiharcolnánk, hogy a hatóságok elérjék, hogy a területet birtokló cég haladéktalanul távolítsa el a mérgeket!

Mérések, kimutatások

A Greenpeace 2018-as mérésének eredményei kimutatták, hogy a talajból a Dunába kicsorgó vízben egyes, rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A zöld szervezet már akkor felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés, és lépjenek fel a Dunába ömlő illegális szennyezés ellen.

Az azóta eltelt időben azonban semmiféle előrelépést nem tapasztaltak, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan, hogy mérgek folynak az ivóvíz bázisba. Az is megengedhetetlen, hogy nincs semmi jele annak, hogy mikor kezdődhet meg a mérgek eltávolítása.

2023. októberi mérések

2023. október 11.-én a volt Óbudai Gázgyár területe melletti elhagyott Duna-parton a Greenpeace szakértői újabb mintákat vettek a már nem működő Gázgyár területe melletti Duna-parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból.

A Greenpeace öt évvel első mérése után most egy még kiterjedtebb méréssel szeretné megtudni, hogy változott-e a szennyezettség, illetve hogy milyen mérgek és milyen mennyiségben mérgezik a Dunát.

Korábban az arzén mellett rákkeltő benzolt, mérgező PAH-okat találtak a talajvízre megadott határérték sokszorosában a talajból szivárgó vízben.

Greenpeace, környezetvédelem, arzén, cián, Duna

Kármentesítés helyzete

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el.

A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. Az egész partot belengő mérgező vegyszerszag, különösem kisvíz idején évtizedek óta jellemzi a területet.

A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Erről hiába van tudomása a hatóságoknak évtizedek óta, érdemben mégsem léptek fel a terület megtisztításáért.

A terület kármentesítésére a szennyezőt, a Fővárosi Gázműveket közel 30 éve kötelezték. Ezért a jelenlegi jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel. A kármentesítést jogerős határozat írja elő, a végrehajtás határideje azonban számtalanszor későbbre tolódott, a szennyező szankciók helyett folyamatosan új határidőket kapott a hatóságoktól.

Még 2021. május 27-én jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján módosították a kármentesítésre meghatározott eredeti határidőket.

Ezek 2022. december 31., illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lettek volna.

Az MVM Next későbbi kérésére ismét módosították a kármentesítés határidejét.

A kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre 2026. április 30-at határoztak meg.

“Ne mérgezzék tovább a Dunát! A Greenpeace Magyarország azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy haladéktalanul kezdje meg a kármentesítéshez szükséges lépéseket. Ne veszélyeztessék tovább a lakosságot, ne módosuljon többet a kármentesítés határideje!”

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace ígérete szerint pár héten belül nyilvánosságra is hozza új, részletesebb mérésének eredményeit. Ígéretük szerint a mérés eredményeit a hatóságokkal is megosztják majd.

 

Forrás: Simon Gergely vegyianyag szakértő, Greenpeace

A szerző