Barion Pixel

Miért jó a csendes szilveszter? Miért kell hozzá összefogás, hogy megvalósulhasson?

Meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett. Az Öreg-tóra ugyanis az éjszaka során újabb csapatok érkeztek.

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt. Inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át.

Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos „tűzijáték-háború”, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték.

Kik fogtak össze a csendes szilveszter érdekében Tatán?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Tata Város Önkormányzata, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű összefogása valósult meg.

Már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területén szolgálatot teljesítettek.

Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat.

A járőrök több helyen tetten értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak.

Néhány helyszínen rendőri intézkedésre is szükség volt.

Sajnálatos, hogy egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült pár tűzijáték. De ezen helyszínek többségét is elhagyni kényszerültek a tilosban járók a járőrök jelenléte miatt.

Összesen 20 alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok. Több közigazgatási eljárást a napokban indítanak meg.

Jó program volt a “Csendes szilveszteri séta a vadludakért”

Az idén először kezdeményezett „Csendes szilveszteri séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult.

A késő éjszakai időpontban hatvanöten vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján (fotók az MME Facebook-oldalán).

Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták. A jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról.

A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt.

Összességében 2023 szilvesztere Tatán csendes és eredményes volt.

Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nemhiába érkeztek ide az ország számos pontjáról.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak minden tatainak és a városba idelátogatónak, hogy fontosnak tartották a 2018 óta élő tűzijáték-korlátozás betartását!

 

További információ:

Orbán Zoltán – MME szóvivő; 20/425-9450; orban.zoltan@mme.hu

Csordás Endre – „Csendes szilveszteri séta a vadludakért” helyi csoport projektvezető; 30/5075800; endre.csordas@gmail.com

A szerző