Barion Pixel

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a jelenleg Dubajban zajló globális éghajlat-politikai csúcstalálkozón (COP28) jelentette be a nemzetközi Vörös Lista legújabb frissítését.

A Vörös Listán, amely az élővilág aktuális természetvédelmi helyzetének legátfogóbb információforrása, jelenleg már 157 190 faj szerepel.

A legfrissebb elemzések szerint ezeknek 28 %-át (azaz 44 016 fajt) fenyegeti a kihalás veszélye.

Az átlagosnál is jóval magasabb (41 %) a veszélyeztetett fajok aránya a kétéltűek között.

Ezeket a jobbára vizes élőhelyekhez kötött állatokat a klímaváltozás és az azzal járó szárazodás, az élőhelyeik átalakítása vagy leromlása, az idegenhonos versenytársak felbukkanása és újonnan megjelenő fertőző betegségek fenyegetik leginkább.

Hazai érintettség

A mostani frissítés több kétéltű faj veszélyeztetettségi besorolásán rontott, többek között így került a nem veszélyeztetettből (Least Concern) a sérülékeny (Vulnerable) kategóriába a leglátványosabb hazai kétéltűnk a foltos szalamandra is.
Ez a mostani besorolás két kategóriával rosszabb annál mint amilyen a korábbi volt.
Az elemzés készítői úgy vélik, hogy a faj globális állománya a következő 20-40 évben 30 %-osnál nagyobb állománycsökkenést fog elszenvedni. Ennek oka részben egy, a szalamandrákat tizedelő gombafertőzés, részben pedig a kulcsfontosságú élőhelyeinek eltűnése és leromlása.
Nem csak a szalamandrák, de a teljes fauna és flóra szempontjából kulcsfontosságú, hogy a még jó állapotú élőhelyeket megóvjuk és hogy minél több leromlott élőhelyet állítsunk helyre.
Ehhez nem csak globálisan, hanem helyi szinten is tennünk kell.
Uniós szinten égető szükség lenne az Európai természet-helyreállítási rendelet mielőbbi elfogadására.
Hazai szinten pedig a nemzeti jogszabályokban szereplő védett és fokozottan védett fajok hatékony védelmére.
Ennek támogatását elősegítő szükséges lenne hazai Vörös Listák készítésére, felújítására.

Hol található meg a nemzetközi Vörös Lista?

A nemzetközi Vörös Lista az alábbi gombra kattintva érhető el.
A kereső sorban a fajok latin nevére lehet keresni egyenként.
Az “Advanced search” gombra kattintva a Land/Region > Europe fül alatt, ha bepipáljuk azt, hogy Hungary, akkor 1622 Magyarországon is előforduló fajról megtalálod a legfrissebb Vörös Lista besorolást és részletes elemzést.
Ez a Magyarországon előforduló fajoknak csak egy töredéke, de sajnos a nemzetközi Vörös Listán az ismert fajoknak még csak a 10 % a van kiértékelve.
Rengeteg főleg gerinctelen állat és növény nincs még meg.
Ezért is lenne fontos a hazai Vörös Listát is összeállítani, amelyik a hazai igényeket venné figyelembe.

A szerző