Barion Pixel

Tudtad, hogy március vége után nem végezhetőek bizonyos építkezési munkák?

Ezt jogszabályok szabályozzák!

Ugyanis az érzékeny költési időszak előtt, március végéig kell elvégezni számos, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása a lakosság, az önkormányzati és állami szervek felé

A költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján a három leggyakoribb olyan tevékenység, ami az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti. Ez a három típusba tartozó munka a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz.

kertészeti munkák, költés, fecske, fészek, környezetvédelem, természetvédelem

Építkezési munkák kapcsán a fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek. Ezek a munkák csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el!

Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt. Továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket!

Fecske- és denevérbatár falfelújítás: https://www.mme.hu/fecske-_es_deneverbarat_falfelujitas


gólyales, fehér gólya gyűrűzés

Sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei is védettséget élveznek!

A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy áramütésveszélyes módon, az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt!


aranyeső bokor, aranyeső, aranyeső bokor (LABURNUM sp.), mérgező

Fák, bokrok kivágása

A fák és bokrok kivágása sok esetben, számos okból indokolt és szükséges.

A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra.

Ezért indokolatlan, a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni.


 

További információ:

Orbán Zoltán – MME szóvivő; 20/425-9450; orban.zoltan@mme.hu

 

A szerző