Barion Pixel

Mi az a vadlúd sokadalom? A hónap utolsó szombatján immáron 23. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5.000-6.000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egyedülálló Magyarországon, Európában!

Egyedülálló…

– a környezete: a Gerecse hegység nyugati lábánál, egy hajdani történeti ökológiai folyosóban, egy lecsapolt mocsár helyén terül el.
– a helyszíne: barokk kisváros szívében, egy mindösszesen 2 km2 kiterjedésű mesterséges tómeder biztosítja a színpadot.
– a hiteles, önkéntes szervezők révén: 2022-ben 192 önkéntes adta tudását, energiáját és idejét a lebonyolításhoz.
– a példaértékű összefogás: állami és civil természetvédelem szereplői, Tata Városa és megannyi partner, támogató produktuma a Tatai Vadlúd Sokadalom!

A Ramsari Egyezmény és a Vadlúd Sokadalom

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz. Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 42.000, ezen belül a tatai Öreg-tavon maximum 39.000 vadlúd tartózkodott.

A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben maximum 2 példány globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd tűnt fel, de láttak már ritka vendég apácaludat is.

A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet.

Csúcs időszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 65.000-et is elérheti.

Kiváló természetközeli hétvégi program

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják

 

Kattints ide a programokhoz!

 

Online élő közvetítés – különleges részvétel a Vadlúd Sokdalom napján

Akik személyesen nem tudnak jelen lenni, azok a tatai Öreg-tó medrében már működő vadludas webkamera közvetítésén keresztül online, akár otthonról is figyelemmel követhetik a Vadlúd Sokadalom fő attrakcióját, a vadludak napi mozgalmát.

A rendezvény idei díszvendége az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a 30 éves Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és az Ócsai Tájház.

Részletes programokhoz kattints ide!

 

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Vármegyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.


További információ:
Csonka Péter: DINPI, MME, SZVTE főszervező
30/663-4659

Orbán Zoltán: MME szóvivő
20/425-9450, orban.zoltan@mme.hu

A szerző