Barion Pixel

MOXA TERÁPIA

Mi a moxa terápia?

A moxa terápia, vagy néven moxibúció, vagy moxibusztio legalább olyan ősi, mint a tűszúrásos akupunktúra. Bár régen tüzes vaspálcával égettek, manapság már csak a fekete üröm (Artemisia vulgaris) rúddal történő alkalmazás ismeretes. Az égetéshez a szárított levelek porát használják. A régebbi moxa szárazabb és értékesebb.  Fennmaradt egy kínai mondás, mely szerint:

“Amit a tű nem gyógyít, meggyógyítja a moxa!”

Ez a melegítéses gyógyítás is feltételezi a pontok és a vezetékek (meridiánok) ismeretét. Bizonyos pontokon és betegségekben nem szabad a moxa kezelést alkalmazni.

Milyen fajta moxa kezelések léteznek?

1. csoportosítás:

Nem csak fekete ürömmel történhet a kezelés.

Létezik az ún. “égimoxa” kezelés is, amikor nem ürömfűvel történik az égetés. Ilyenkor nem maga a hő éget, hanem a bőrre helyezett anyag “égeti” a bőr felszínét. Ilyen anyag a mustármag (Sinapis alba), vagy a fokhagyma (Allium macrostemon) őrleménye. Az elektromos égetés is ide tartozik, a természetes gyógymódok között azonban nem terjed a használata. Ilyen lehet még a füstölő pálcával történő égetés is.

2. csoportosítás:

A moxa kezelések másik fajta csoportosítása a moxa mennyiségén és a kezelt személy reakcióján alapszik.

Ez alapján megkülönböztetjük a közvetlen terápiát, ezen belül is

hegesítő moxibusztio-t: közvetlenül a bőrre helyezett kúpokkal, melyek felégetik a bőrt, és a

nem hegesítő moxibúciót: ezt csupán rizsszemnyi anyaggal végzik és csupán bőrpírt okoz, vagy moxa kúpokkal nem teljesen leégetve (az erről készült angol nyelvű videót alább láthatjátok)

valamint a közvetett kezelést, ezen belül is az

alátétes kezelést: ekkor a meggyújtott kúp alá gyömbér (Zingiber officinalis), vagy fokhagyma (Allium macrostemon), vagy sisakvirág (Aconitum variagatum), illetve só alátétet tesznek, a

moxa rúddal történő kezelést: mely szivar alakú tárgy és a végeit meggyújtva és a kezelendő pont fölé tartva fejti ki a hatását;

(A kezelésről készült angol nyelvű videó itt található:)

rudacskákkal történő kezelést: mely során legalább hatrétegű papíron keresztül hozzáerősített kis moxarudacska esetén lehetőleg a rúd végigizzásáig hagyjuk rajta a bőrön a moxát;

tűvel kombinált terápia: melynek során az akupunktúrás pontba szúrt tű végére moxa golyócskát helyeznek és azt meggyújtják, így a tű és a fém által a bőrbe vezetett hő kombinációjával stimulálják az akupunktúrás pontot.

Van olyan est, amikor tilalmazott a moxibúció?

Igen, összesen 45 olyan eset van, amikor nem lehet alkalmazni. Ezek közül a legáltalánosabbak a következők:

vérerek felett, arcbőr, kismama hasa, gennyes sebek, szemgolyók, mellbimbók, herék, nyúltagy felett, akut ekcéma stb…