Barion Pixel

A MERIDIÁNOK

meridiánok, akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás, HKO, meridián, akpresszúra A Hagyományos Kínai Orvoslás egy komplex Meridián vagy Csatorna (Vezeték) rendszert ír le. A meridiánok olyan képzeletbeli vonalak, melyek különböző pontokat kötnek össze a test felszínén. Ez a meridián rendszer mozgatja és osztja el a Qi-t, a Vért és a Folyadékokat a testben.

Mindenféle meridián ugyanazokkal a terápiás és diagnosztikai attribútumokkal bír, mint a hozzá kapcsolt Szerv. Kétféle csatorna létezik: az ún. fő csatornák (Jing Mai) és az ezekhez kapcsolódókicsi leágazások, az ún. kollaterálisai (Luo Mai).

Tizennégy fő meridián létezik, ezek mindegyike egy-egy belső Szervhez csatlakozik, ezeken kívül számon tartjuk az ún. Kormányzó (Du Mai) és Befogadó (Ren Mai) vezetékeket. A vezetékek tehát az alábbiak:

naturportal © Minden jog fenntartva!

A Meridiánok, mint a fenti táblázatból is kitűnik, a hozzájuk kapcsolódó Szervről nevezték el (pl. Tüdő Meridián), vagy pedig a funkciójuk alapján (pl. Befogadó Vezeték).

A Meridián tulajdonképpen a láthatatlan energiavonalat jelenti, amely mentén az akupunktúrás/akupresszúrás pontok elhelyezkednek.

Másrészről a Meridián vonal és a Szerv között a kapcsolat nem olyan egyértelmű, mint a nyugati gyógyászatban.

Például a Gyomorvezeték meridiánján található akupunktúrás pontok igen sokféle tünet kezelésére és gyógyítására alkalmasak. Vegyük például a Gyomor 36-os pontot (Zusanli), mely a 4 legfontosabb pont egyike. E pont stimulálása alkalmas például a szívinfarktus kezdeti tüneteinek kezelésére, gyomor-erősítő, akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladást enyhít, jó mindenféle allergiára, az emésztő rendszer összes panaszára, gyomorfekélyre, nyombélfekélyre, mindenfajta öregedési tünetre (nehéz vizelés, nehéz járás), prosztata problémákra, impotenciára, frigiditásra, anginás rohamokra. Jó ezen felül magas vérnyomásra, hányinger ellen, az alsó végtag bénulására, étvágyjavításra, erősítésre.

Láthatjuk tehát, hogy a Gyomor meridián nem a hagyományos nyugati felfogás szerinti gyomor-problémákat kezeli.