Barion Pixel

A talált madárfióka vajon megmentésre váró, árva kisállat?

A Magyar Marádrtani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a találd madárfióka a legtöbb esetben nem árva, nem szorul megmentésre!

Azzal, hogy összeszedjük őket a földről, megfosztjuk a szüleiket és a fiókát az esélytől, hogy újra egymásra találjanak.

Hamarosan idén is megkezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja.

Ennek kapcsán egyre gyakrabban találhatunk saját kerünktben, esetleg az erdőben sétálva magányosnak, csapdába esett fiókának tűnő kismadárral.

Ők többségében nem árva, vagy veszélyben lévő egyedek, így csak kárt okozunk azzal, ha hazavisszük őket.

A helyzet hasonló ahhoz, amikor az erdőben járva kirándulók, sétálók találnak, meglátnak egy – szüleire váró, mozdulatlanul rejtőzködő – kölyköt (Pl.: vaddisznó, mókus, nyúl, nyest, őzgiza), amelyeket jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad.

 

Talált madárfióka

A kis és közép méretű madarakra az a jellemző, hogy általában a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják már a fészket. A fészek elhagyás után a sűrű aljnövényzetben bujkálva várják, és hívják magukhoz szüleiket.

Gyakran hangosan csipognak, így ezzel fel is hívják a közelben – akár parkban, erdőben, kertben – sétáló emberek figyelmét magukra az árvának, magányosnak tűnő tollas kis madarak, akik a földön ücsörögnek.

A látszat azonban gyakran csal, mivel szüleik a közelben vannak, mindössze táplálékot keresnek a kicsiknek, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha haza visszük őket.

A talált madárfióka házilag nem megtanítható a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, azokra a dolgokra, amikre a túlélésükhöz szükségük van.

Táplálásuk sem kielégítő, amit emberek tudnak nyújtani számukra. A szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemről van szó, ami akár a fiatal egyedek számára maradandó egészségkárosodást is ohozhat.

Ha mégis úgy ítéljük meg, hogy a talált fiókának szüksége van segítségre, akkor az alábbiakat tehetjük. Ha nyílt helyen üldögélő fiókat találunk, hogy óvatosan a legközelebbi sűrű aljnövényzetbe, és/vagy bokor alá tesszük le.

A hazai madárfajoknak nincs szaglása, így a madárfiókák érintése nem okoz probémát, ellentétben a vadon élő emlősökkel.

Abban az esetben is jól jöhet a segítségünk, ha esetleg egy viharos időben megrongálódott, leszakadt madárfészket találunk. Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha a fészket, fiókákat egy vesszőkosárba helyezzük, és óvatosan az ágak közé tesszük vissza, hogy a szülők könnyedén megtalálják őket!

Ha a fentieket betartjuk, akkor egyszerű megoldani, hogy biztonságban legyen a talált madárfióka.

Részletek, további információk érhetők el az MME weboldalán.

A szerző